Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mišja mrzlica

MMC RTV SLO: ... zahtevala dve žrtvi med turisti v slavnem nacionalnem parku

Nacionalni park Yosemite je 1.700 obiskovalcev opozoril, da bi lahko bili med bivanjem v slavnem kalifornijskem parku izpostavljeni mišji mrzlici, ki je že zahtevala dve smrtni žrtvi.

Tiskovni predstavnik parka je sporočil, da sta pokojna turista umrla za posledicami mišje mrzlice, ki jo povzroča hantavirus.

Za mišjo mrzlico je zbolel še en turist, ki pa okreva, medtem ko pri četrtem turistu še preverjajo, ali gre za znake te bolezni, ki jo prenašajo glodavci in v skrajnem primeru privede do smrti.

Več o mišji mrzlici si lahko preberete na spletni strani Veterinarske fakultete.
Vsi štirje turisti so eden najbolj znanih ameriških naravnih parkov obiskali sredi junija in so prebivali v prikolicah na priljubljenem območju za taborjenje pod mogočnimi in strmimi granitnimi stenami.

V parku so vse obiskovalce, ki so od junija bili na tem območju, pozvali, naj bodo pozorni na morebitne simptome mišje mrzlice in se ob prvih znakih bolezni takoj zglasijo pri zdravniku.

Prvi znaki mišje mrzlice se lahko pojavijo zelo pozno, lahko jih opazimo tudi štiri tedne od okužbe, bolniki pa večinoma potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Bolezen sicer ni nalezljiva, v večini primerov pa poteka v blagi obliki. V izjemnih primerih se lahko konča tudi s smrtjo.

Najpogostejši simptomi na začetku so predvsem visoka vročina z mrzlico, močan glavobol, hude bolečine v ledvenem predelu in trebuhu. Bolniki imajo boleče oči, obraz in očesne veznice pa so pordeli.

O porastu mišje mrzlice smo letos poročali tudi v Sloveniji, kjer je bilo znatno večje število primerov okuženih kot v prejšnjih letih, kar gre pripisati predvsem porastu števila miši v naravi.

G. V.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije