Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z obrobja planinskih poti

Večer, 7 dni - Izidor Golob: Planinska flora - Narava sredogorja ponuja mnoge rastlinske lepote, katerih med sprehodi po nižinskih poteh ne videvamo.

Planinski srobot je že med zanesljivo opaženimi s svojimi modrimi do vijoličastimi cvetovi, ki so nevsiljivo razporejeni med listjem plezajočih poganjkov. Opis rastline bi bil lahko nekako takšen: botanično sodi med zlatičnice, raste kot olesenela vzpenjalka, zraste do 4 metre na dolgo in visoko, štiridelni cvetovi pa so 30 do 70 mm veliki. Dodati je treba, da so tridelni, pernato razdeljeni listi na precej dolgih in prožnih pecljih, ki se ovijejo okoli opore, na katero naletijo. Tako so poganjki vzpenjajo tja, kjer je dovolj svetlobe, drugih vitic ali oprijemalnih organov pa srobot nima.
Belocvetna podvrsta planinskega srobota je v naravi znana le na Finskem in tam je rastlina tudi z zakonom zavarovana …
Planinski srobot (Clematis alpina) je privlačna rastlina, ki zasluži svoje mesto v vrtu že takrat, če si iz nabranega semena v naravi vzgojimo svoj primerek za lastno rabo. Proti jeseni je prav možno, da naletimo na dozorela svilnato muckasta soplodja ob še istočasnem cvetenju. Sejati moramo pred zimo, da seme premrzne …
… Primes apnenčastega peska ali hidratnega apna je za srobot skoraj življenjsko pomemben šriboljšek. Iz takšne prsti zrastejo bogato cvetoči sroboti, okoli njih pa naj bo nizko rastlinje, ki daje senco, da se korenine ne pregrejejo. Torej posnemamo gozdno okolje, od koder sroboti prihajajo.

Planinski srobot (Clematis alpina) Planinski srobot (Clematis alpina) Planinski srobot (Clematis alpina)

Izidor Golob, inž. agr.

Več v tiskani izdaji tednika 7 dni …
 

- 7 DNI   29.08.12

Izidor Golob

 Planinski srobot (Clematis alpina)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije