Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 30.08.12

ŠZL - Žiga Černe: Vikend pred pričetkom šole se lahko sprostite še na katerem od pohodov

Sto let koče na Uršlji gori
Najvzhodnejši vrh v Karavankah, ki se še dviga nad gozdno mejo, je kljub svoji višini (1699 metrov) lažje dostopen planinski cilj. Ime je dobil po gotski cerkvi sv. Uršule, ki so jo leta 1602, na pobudo tedanjega ljubljanskega škofa Tomaža Hrena, zgradili kmetje iz okoliških krajev. Razgleden vrh ponuja lep razgled na Mežiško, Mislinjsko, Šaleško in Dravsko dolino, za zavetje pa poskrbita planinski dom in že omenjena cerkev, ki je najvišje stoječa na Slovenskem. Najlažji je dostop do Gore je iz Naravskih ledin, ki vam bo vzel manj kot dve uri in 620 višinskih metrov zmernega vzpenjanja po severni strani gore. Svojo stoletnico bo koča, ki je ob vikendih in praznikih odprta tudi pozimi, to soboto pričakala popolnoma prenovljena. Začetek kulturnega programa bo ob 11. uri, za jedačo in pijačo pa bo seveda poskrbljeno. Informacije: 031 815 103, www.pdprevalje.si.

Naskok na Veliko planino
Velika planina obsega Veliko, Malo in Gojško planino ter Dovjo in Veliko gričo in je največja visokogorska pašna planina pri nas. Ponuja številne možnosti za krajše ali daljše pohode, ki jih lahko združite z ogledom zanimivosti planine in pokušino domačih mlečnih dobrot, žgancev ter suhomesnatih izdelkov. Prvega septembra ste na raziskovanje te visokogorske planote vabljeni na orientacijski način: tisti z manj kondicije se bodo odpravili deset kilometrov naokoli in iskali pravilne poti med pašno živino, bolj vzdržljivi bodo v dvajsetih kilometrih odkrivali samotnejše kotičke, najboljši pa bodo v štiridesetih planino dodobra spoznali. Start bo na planini Kisovec ob osmih zjutraj. Obvezna je predprijava, startnine pa so 10, 15 in 20 evrov. Informacije: 041 731 797, www.treking.si.

Pohod po Župančičevi poti
Umirjeno in z veliko kulture ter domačih dobrot pa se boste na prvi septembrski dan sprehajali med belokranjskima Dragatušem in Vinico, spotoma pa bodo domačini poskrbeli za predstavitve značilnosti krajev. Lahka pot, ki je dolga za tri do štiri ure hoje, je primerna tako za mlajše kakor tudi za starejše. Zborno mesto bo v Vinici do pol devete, ko bo organiziran prevoz do izhodišča. Na zaključku v Vinici se bo pohod prelevil v sejemsko dogajanje s predstavitvami krajev, kulinarike in ljudskega izročila. Prijavnina bo deset evrov in zajema prevoz iz Vinice v Dragatuš, spominsko darilo, topli obrok na cilju v Vinici. Informacije: 041 292 140, www.belakrajina.si.

Pohod na Škopico
Prva sobota v septembru je rezervirana tudi za pohod na planoto Vrše, ki se nahaja med Čepovansko dolino, dolino reke Idrijce in dolino reke Trebuščice. Z vrha se odpre lep pogled na Šentviško planoto, Spodnje Bohinjske gore, Porezen in po vrhovih Trnovske planote… Zbirno mesto bo pred gasilskim domom v Čepovanu ob 9. uri, po dokaj položnih poteh pa boste hodili okoli pet ur. Na poti se boste ustavili tudi v vasi Male Vrše, kjer je med Drugo svetovno vojno delovalo partizansko okrevališče, danes pa je to vas zapuščenih hiš. Po povratku bo topla malica. Vzponi so položni in primerni za vse starostne kategorije. Informacije: 041/345-425, www.nova-gorica.si

Prvi pohod na Tri kralje
Na stičišče Mariborskega in Zreškega Pohorja, ki s čudovito cerkvico sv. Treh kraljev ponuja neomejene možnosti sprehodov in pohodov ter oglede številnih kulturnih in naravnih znamenitosti, se peš ali s kolesom lahko odpravite v nedeljo, 2. septembra. Trasa bo pohodnike vodila od slovenjebistriške tovarne Impol, proti Visolam do Tinja in čez Planino do Penziona Jakec na cilju. Kolesarje čaka osem-kilometrski zahtevnejši vzpon po asfaltirani cesti, z višinsko razliko 880 metrov. Start vseh bo ob 8. uri. Startnini bosta po 0, 5 ali 15 evrov. Informacije: 041 730 674, www.sd-tinje.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27666

Informacije

Informacije