Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska sezona na vrhuncu

Gorenjski glas - Jasna Paladin: Oskrbniki slovenskih planinskih koč so z obiskom zadovoljni. Avgusta je v gorah največ slovenskih planincev, julija pa so v njih prevladovali številni tujci, ki po opremljenosti že prekašajo slovenske.

Kranj - Poletna planinska sezona traja od 15. junija do 15. septembra, a obisk je odvisen predvsem od vremenskih razmer in prav te dni, ko je tudi vremenska napoved za gore ugodna, so na Planinski zvezi Slovenije razglasili vrhunec planinske sezone.

»Planinska društva uprav­ljajo 176 planinskih koč, zavetišč in bivakov z okoli 6.000 ležišči. Slovenske gore letno obišče prek 1,4 milijona obiskovalcev, redno pa v hribe zahaja več kot 315 tisoč Slovencev. Prav gotovo pa obisk gora v zadnjih letih, sploh pa zadnjih dneh kaže, da smo Slovenci še vedno planinski, gorniški narod, kjer je planinstvo najbolj priljubljena oblika rekreacije in športnega udejstvovanja. Opažamo tudi, da čedalje več Slovencev del svojega dopusta preživlja v objemu slovenskih gora in planinskih koč - ne podajo se v gore le na kratek enodnevni pohod, ampak za več dni, za dopust v koči ali za večdnevne pohode od koče do koče,« pravi Zdenka Mihelič iz PZS in dodaja, da je bilo lani, ko so zabeležili rekordno planinsko sezono, nočitev kar 89.573. Kako bo letos, bo znano že v prihodnjih tednih, a za zdaj so oskrbniki planinskih koč z obiskom zadovoljni. Že tradicionalno avgusta prevladujejo domači planinci, medtem ko je bilo julija več tujcev. »Od tujcev imamo na Kredarici največ Čehov, Slovakov, Madžarov, Poljakov, Hrvatov, malo je Italijanov, Nemcev, nekaj malega pa je tudi Špancev in Portugalcev. Po opremljenosti skupine tujih planincev, tudi čeških, prekašajo slovenske posameznike. Imajo plezalne pasove, samovarovalne komplete in čelade, Slovenci tu še zaostajajo,« opaža oskrbnik Triglavskega doma na Kredarici Dušan Vidmar, ki je sploh ob sobotah polna planincev, zato priporočajo obisk med tednom. Sezono na Kredarici ocenjujejo kot povprečno, saj je bilo zaradi slabšega vremena v juliju do zdaj obiskovalcev nekoliko manj kot lani. Bolj kot lani pa so s sezono zadovoljni na Češki koči na Spodnjih Ravneh, saj je po besedah oskrbnika Toneta Karničarja planincev za deset odstotkov več, polno rezervacij imajo tudi še do konca avgusta. A planinci večinoma manj zapravljajo, saj se kriza pozna tudi v visokogorju.

Na Planinski zvezi Slovenije obiskovalce gora opozarjajo, naj se na ture podajo primerno opremljeni, naj izberejo poti, primerne svoji prihofizični pripravljenosti, naj spremljajo vremenske napovedi, naj se na pot podajo dovolj zgodaj in naj o svojih načrtih obvestijo domače. »Na vrhovih in v planinskih kočah se vpisujte v vpisne knjige ter imejte vedno v mislih, da ste na vrhu šele na polovici poti - naš cilj je varno priti domov,« še dodajajo.

Jasna Paladin

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije