Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Korošci na vrhu Broad Peaka

Friko - Peter Mikša: Planinska zveza Slovenije na svoji spletni strani sporoča, da je alpinistični odpravi Koroška 8000 - Broad Peak danes uspelo doseči načrtovani cilj - pristop na vrh.

Odprava je že od samega začetak delovala zelo utečeno. Potem, ko je glavnina odprave v rekordno hitrem času dosegla bazni tabor (iz Slovenije do vznožja Broad Peaka so potrebovali le osem dni), so v naslednjih dneh hitro napredovali tudi na gori. Poznalo se je, da sta Tadej Zorman in Iki Golob že pred njihovim prihodom postavila ne samo bazni tabor ampak tudi prvega na višini 5500. Kmalu so opremili tudi drugi tabor, vsi v njem prespali, sledilo je opremljanje tretjega na višini 7100 m in T4 na 7600 m. Sledil je uspešen poskus na vrh peterice, medtem ko sta preostala člana odprave Grega Lačen in Sašo Prosenjak zaradi zdravstvenih težav slednjega sestopila nazaj v bazo.

Broad Peak je dvanajsti najvišji vrh nad osemtisoč metrov (od štirinajstih), prvi so na njemu leta 1957 stali Fritz Wintersteller, Marcus Smuck, Kurt Diemberger in Hermann Buhl v okviru avstrijske odprave. Slovenci smo vrh dosegli leta 1986 (to je bil naš peti osemtisočak) v okviru zelo uspešne odprave Karakorum 1986 (pristopili so še na Gašerbrum 2, Tomo Česen pa je preplezal novo smer v K2). Po normalnem pristopu so nanj pristopili: Bogdan Biščak, Viki Grošelj, Tomo Česen, Rado Fabjan, Andrej in Marija Štremfelj (prva Slovenka na osemtisočaku), Tomaž Jamnik, Pavle Kozjek, Silvo Karo, Matevž Lenarčič, Dušan Jelinčič in Mojmir Štangelj.

Predvrh (8038) Broad Peaka sta leta 2007 dosegli Irena Mrak in Mojca Švajger, pristop na glavni vrh jima ni uspel.

31.07.12, 16:45

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije