Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pohod, brizganec, klopotec brizganec

Večer, Maribor - Katja Ertl: Člani turističnega društva Svečina so ob tradicionalni postavitvi klopotca na Keblu organizirali pohod med vinogradi.

Tradicionalna postavitev klopotca na Keblu, hribčku v vinorodnem okolišu Svečinskih goric tik ob meji z Avstrijo, se je v nedeljo začela v športnem duhu. Člani turističnega društva Svečina so namreč ob tej priložnosti organizirali pohod, ki je potekal po pred kratkim začrtani poti za nordijsko hojo med vinogradi Vinotour. Pod strokovnim vodstvom inštruktorice za nordijsko hojo Pike Radmilovič so pohodniki kljub opoldanski pripeki našli dovolj energije tudi za malo bolj strme dele poti. Za več kot dobrodošlo motivacijo so se namreč izkazali postanki ob vinogradniških kmetijah in vinotočih, ki so na gosto posejani ob pohodniški trasi. Medtem ko so pri Valdhuberjevih žejne pohodnike razveselili z osvežilnim brizgancem, jih je na avstrijskem delu vinske ceste na domačem dvorišču župana občine Ratsch Johannesa Zweyticka pričakala dobrodošlica s prijetno ohlajenim penečim vinom.

Ob zasluženem golažu in domači gibanici je na končnem postanku ob 200 let stari viničariji na Keblu sledil še kulturni program otroške gledališke skupine Sončece KUD-a Jožeta Stupnika iz Svečine. Mladi gledališčniki so gledalce popeljali v čas, ko se je suho listje spravljalo z lesenimi krpljami, po nakupih namesto s plastičnimi vrečkami hodilo s pletenimi košarami iz šibja, k maši pa zahajalo v najbolj pražnji obleki, kar so je našli v omarah. Dramski nastop se je zaključil s sprevodom ob lesenem vozu, na katerega so naložili ogromen lesen klopotec in ga nato odpeljali med vinograde. Za dobro voljo opazovalcev in postavljalcem klopotca v pomoč je zaigrala še harmonika, svečinska vinska kraljica pa jih je za dobro opravljeno delo nagradila s kozarčkom svečinske kapljice.

Katja Ertl
 

Vecer.si 31.07.2012

 Vinotour ali nordijska hoja med vinogradi (Marko Vanovšek)

Vinotour ali nordijska hoja med vinogradi. (Marko Vanovšek)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije