Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pivo odlično za hidracijo

Polet.si: Najnovejše raziskave so pivo zavihtele na sam vrh najkvalitetnejših napitkov, primernih za rehidracijo.

Znanstveniki iz univerze v španskem mestu Granada so raziskavo opravili na 25 študentih, trajala pa je več mesecev. Potekala je na tekalni stezi, ob visokih temperaturah, ki so segale tudi do 40 stopinj ter visokim telesnim obremenitvam, ki so udeležence pripeljale na rob izčrpanosti.
Po končanem treningu so izmerili njihovo stopnjo hidriranosti, možnosti osredotočanja ter fizične sposobnosti.

Polovica jih je kot napitek dobila vodo, polovica pa je za rehidracijo dobila veliko pivo (cca 500 mililitrov).

Raziskave so potrdile, da je bil proces rehidracije pri tistih, ki so pili pivo, boljši kot pri tistih, ki so pili zgolj vodo.

Razlog naj bi bil v ogljikovem dioksidu, ki se nahaja v pivu. Ta naj bi pospešil potešitev telesa po tekočini oziroma telesu omogočil, da tekočino hitreje zaužije. Ogljikovi hidrati, s katerimi je pivo prav tako bogati, pa naj bi hitreje nadomeščali med aktivnostjo izgubljeno energijo.
Na podlagi tega so raziskovalci kot priporočilo oziroma del športne diete, pivo priporočili kot njen elementarni del. Za moške priporočajo 500 mililitrov, za ženske polovico manj.

Običajno telo v eni uri zmerne telesne aktivnosti izgubi do 1000 mililitrov. Če jo ne nadomestimo pravočasno, so prvi znaki dehidracije slabo počutje, raztresenost, glavobol.

Prav tako obstajajo študije, ki dokazujejo, da pivo pozitivno učinkuje na preprečevanje razvoja srčnih bolezni, demence, diabetesa in Parkinsonove bolezni. Pivo je tudi sicer bogato z vitamini in minerali.

Do sedaj je veljalo, da so športne pijače, bogate s sladkorji, vodo in solmi, najprimernejši napitki za nadomeščanje izgubljenih tekočin po telesnih aktivnosti. Prav tako je alkohol veljal kot diuretik, ki negativno vpliva na rehidracijo.

T.S.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije