Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nesreče v gorah

Slovenec (1912): Nesreča na Krnu, nesreča pri vojaških vajah v triglavskem pogorju in nesreča Tržačana v Kamniških planinah

Nesreča na Krnu
Vojak padel 50 m globoko in se razbil
(ta smrtna nesreča ni zabležena v Kroniki smrtnih nesreč v slovenskih gorah, op. o.)
Poročajo nam: V nedeljo zjutraj okrog 6. ure je padel vojak planinec, Anton Pirč, doma iz Nove vasi pri Mariboru, na Krnu 50 m globoko ter se ves razbil. Njegov tovariš je obvisel na pečinah ter klical toliko časa, da je prišlo več tovarišev, ki so ga z vrvjo potegnili iz nevarnega mesta.
Vojaki planinci so nabirali očnice (planinke) po dva in dva skupaj in pri tem se je zgodila opisana nesreča, ker sta vojaka lazila za očnicami po strmih pečinah nad Kozljakom na drežniški strani. Ponesrečenega vojaka so prenesli takoj, ko je došla, komisija v Kobarid, kjer je bil pogreb v torek ob 6. uri zvečer. — Čudno se nam zdi, čemu rabijo vojaki toliko očnic in zakaj se jih pusti ravno ob nedeljah laziti po hribih in nabirati očnice. Tudi se opaža, da se očnice kljub vsem strogim prepovedim še vedno rujejo s koreninami. Na Matajurju so jih že skoraj popolnoma iztrebili, sedaj jih bodo še na Krnu.

Nesreča pri vojaških vajah v triglavskem pogorju
Vojaki-planinci so imeli minuli četrtek, dne 1. avgusta, vojaške vaje v triglavskem pogorju. Šli so s konji iz Srednje vasi čez Čiprije po ozki stezi. Pri tem je en konj, ki je bil obložen z brzostrelnim strojem, zadel v skalo tako močno, da se je nagnil na stran in padel v globok prepad, kjer je obležal mrtev.

Nesreča Tržačana v kamniških planinah
V sredo je šel 27-letni pisarniški oficijant pri c. kr. Namestništvu v Trstu, Franc Jurcich, stanujoč v Trstu Via St. Martiri št. 6 na izlet v Kamniško sedlo. Na poti v Veliko planino je zgrešil markirano pot ter padel v pet metrov globoko brezdno, kjer je ležal ves pobit nezavesten celo noč od srede na četrtek. V četrtek zjutraj so ga našli štirje možje, ki so šli mimo, ter ga prenesli k gozdarju v Bistrico. Ponesrečenec si je pretresel možgane, zlomil levo roko, poškodoval obraz in dobil bržkone tudi notranje telesne poškodbe.
Prvo pomoč mu je dal v Bistrici kamniški zdravnik dr. Dereani, nakar so ga prepeljali v ljubljansko deželno bolnišnico. Oče ponesrečencev je vpokojeni sodni kancelist v Trstu.

Slovenec, 9. avgust 1912
 


Vojak ponesrečil na Krnu.V nedeljo, dne 4. t. m., zjutraj okrog 6. uro je padel vojak planinec Anton Pirč, doma iz Nove vasi pri Mariboru, na Krnu 50 metrov globoko ter se ves razbil. Njegov tovariš je obvisel na pečinah ter klical toliko časa, da je prišlo več tovarišev, ki so ga z vrvjo potegnili iz nevarnega mesta. Vojaki planinci so nabirali planinke po dva in dva skupaj.

Nesreča Tržačana v kamniških planinah.
V sredo, dne 7. avgusta, je šel 271etni pisarniški oficijant pri c. kr. namestništvu v Trstu Franc Jurčič na izlet v Kamniško sedlo. Na poti v Veliko planino je zgrešil markirano pot ter padel v pet metrov globoko brezdno, kjer je ležal ves pobit nezavesten celo noč od srede na četrtek. V četrtek zjutraj so ga našli štirje možje, ki so šli mimo ter ga prenesli k gozdarju v Bistrico. Ponesrečenec si je pretresel možgane, zlomil levo roko, poškodoval obraz in dobil bržkone tudi notranje telesne poškodbe. Prvo pomoč mu je dal v Bistrici kamniški zdravnik dr. Dereani, nakar so ga prepeljali v ljubljansko deželno bolnišnico.

Domoljub, 15. avgust 1912

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije