Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Koroška 8000 - odhod

AK Ravne: Danes 5. julija 2012, je z Brnika na pot krenila koroška alpinistična odprava KOROŠKA 8000 – BROAD PEAK.

Koroški alpinizem ima že zelo bogato tradicijo, ki se lahko pohvali s številnimi uspehi posameznikov, klubov in meddruštvenih odprav. V zbirki izpolnjenih želja in ciljev se je nabralo že veliko. Manjka pa še samostojna odprava na katerega od štirinajstih vrhov, višjih od 8000 metrov.

Ideja o samostojni koroške odpravi na osemtisočaka je začela zoreti že po uspešni odpravi Korošcev v Ande (1980), o tem je sanjaril tudi Andrej deset let pozneje in rodila se je Gangapurna – AO Ravne, to sta načrtovala Grega in Franc, ki je žal preminul v Himalaji …

Končno je ideja dozorela. Sedem članov iz Črne, Mežice, Prevalj, Raven in Slovenj Gradca, si je za svoj cilj izbrala Broad Peak (8051 m) ali Falchen Kangri, kot ga poimenuje tamkaj živeče ljudstvo Balti. Gora je Korošcem že poznana, saj so se na njej, kot člani drugih odprav, že preizkusili Ika, pokojni Franc Oderlap in Andrej Zorman. Razmere takrat niso omogočile doseči vrh.

Informacije o poteku odprave bodo objavljali na ka.pzs.si ter na akcrna.si, pa tudi na tej strani bo kaj objavljeno ... so pa že objavili vest(i) o odhodu na Friko.si  ...

Andreju, Ikanu, Mateju, Greganu, Juriju, Sašotu in Tadeju želimo lepo doživetje, sreče, lepega vremena in predvsem SREČNO VRNITEV DOMOV!

Katja G.


Komentar
/.../ Andy: Tudi z moje. Varno se vrnite domov, če bo pa vrh vmes, bo pa sploh odlično!
Naj še dodam, da avtorica članka ne navaja točnih podatkov, oziroma so pomanjlkjivi. Na tej gori sem se preizkusil tudi jaz, Andrej Zorman. Bil sem član odprave, tako kot Iki, ki jo je leta 2007 organizirala Irena Mrak iz Tržiča. Kot zgoraj zapisano, nam vreme ni bilo naklonjeno. Sam sem v dobrih štirih tednih, kolikor smo bili pod hribom, zaradi slabega vremena imel le tri priložnosti povzpeti se na hrib pa še to le zato, ker sem v Pakistanu ostal teden dni dlje, kot je bilo planirano. Od tega prvič do enke, drugič do dvojke na 6200 m, tretjič in zadnjič, pa sem poskušal, aklimatriziran le na 6200 metrov, dostopiti na vrh. Žal sem zaradi vremena in moje (neaklimatizirane) počasnosti, moral obrniti na 7500 m. Iki je ostal še en teden dlje, imel je realne možnosti za vrh, vendar so mu člani ruske odprave medtem, ko je bil v bazi, ukradli višinski šotor z vso opremo vred. Tako mu ni preostalo drugega kot sestop… Je pa že pri enem prejšnjih poskusov dosegel višino 7800 m. Nobeden od štirinajstih članov odprave ni dosegel vrha, Irena in Mojca sta dosegli predvrh in presegli višino 8000 m. Vsi smo se srečno vrnili domov.

Držim pesti za lepo vreme, Andy!


... Andy, iskreno se opravičujem. Podatke sem dobila posredovane in jih sama v resnici ne poznam. Članek bom seveda popravila, ozirom dopolnila.
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27671

Informacije

Informacije