Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vremenski kotiček - 29.06.12

Nedeljski dnevnik 29.07.2012

 

nedelja, 29. julij 2012, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 972

Nedeljski dnevnik: Jakob napoveduje

Če sodimo po dnevih v letošnjem poletju, bi težko rekli, da bo jesen nastopila šele čez dva meseca. Takrat se približno začne koledarska jesen, medtem ko se za meteorologe začne že prvega septembra. Takrat se bodo bržkone lotili ocenjevanja letošnjega poletja in ocene primerjali s polet ji v preteklih letih. Lahko rečemo, da smo imeli kar nekaj slabih dni hudih nalivov, v soseščini so doživljali pravo vodno kalvarijo. Takšne so običajno spomladi ali pozne jeseni. Letošnje poletje, takole čez palec, malce spominja na tisto iz leta 2009, zato se je upravičeno vprašati, ali niso ti »neobičajni« pojavi v resnici postali povsem običajni.

Meteorologi ugotavljajo, da je povprečna dnevna temperatura v prvi tretjini julija večinoma opazno presegla dolgoletno povprečje. V drugi tretjini se je povprečna dnevna temperatura nekajkrat spustila pod dolgoletno povprečje. V Murski Soboti, denimo, je bilo pet dni hladnejših kot običajno, na Obali pa je bil hladnejši samo 17. julij. Sicer pa je nestanovitnost in zoprne pojave na svoj način napovedoval že Herschlov vremenski ključ. Naj spomnimo, da je za mesec avgust napovedal nepredvidljiv začetek in lepši konec meseca.

Veliki vremenski svetnik je Jakob, ki ima god 25. julija. Zanj stara modrost pravi: »Če na Jakoba dežuje, ostro zimo oznanjuje. « Zanimiv je še pregovor: »Na nebu megla 25. dne hudo zimo napove.« Za primer lepega vremena velja naslednji pregovor: »Če je Jakob lep, bo božič mrzel.« In še: »Če na Petrovo (torej 30. julija, op.p.) grmi, tisto leto lešnikov in orehov ni.«

Napoved v besedi
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Burja bo ponehala. V četrtek bo že več sončnega vremena, vendar bodo popoldne še krajevne plohe ali nevihte. V petek bo sončno in vroče. Lepo vreme naj bi se nadaljevalo še kakšen dan več, toda kmalu bodo spet možne nevihte.

 

eXTReMe Tracker