Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Pelješcu umrl igralec Miro Podjed

24ur.com: 68-letnega slovenskega turista, ki je izginil na planini Sveti Ilija na polotoku Pelješac, so našli mrtvega. Iskali so ga pet dni. Našli so ga zunaj poti na strmem delu na območju Kabla. Umrli je bil upokojeni dramski igralec SLG Celje Miro Podjed.

Hrvaški gorski reševalci so pet dni iskali 68-letnega Slovenca, ki je izginil na planini Sveti Ilija na polotoku Pelješac. Našli so ga mrtvega, in sicer zunaj poti na strmem delu na območju Kabla, so zapisali na spletni strani hrvaške gorske reševalne službe.

S hrvaške gorske reševalne službe so sporočili še, da je 68-letnik zavil s poti z namenom, da bi fotografiral pokrajino. Ob tem je padel na ostre kamne. Po padcu se je uspel povzpeti do nekega zavetja v senci, kjer je preminil, je na spletni strani reševalcev zapisal vodja hrvaške gorske reševalne službe Vinko Prizmić. Kot je dodal, so na truplu vidne poškodbe od padca, več podatkov pa bo znanih po preiskavi.

Sicer je Prizmić zaradi smrti slovenskega turista kritiziral tudi hrvaške oblasti, ki po njegovem mnenju niso storile veliko, da bi zagotovile varnost obiskovalcev gora. "Najlažje bi bilo reči, da je v tem primeru edini odgovoren ponesrečeni turist, vendar pa gorska reševalna služba kot dober poznavalec svetovne reševalne stroke opozarja, da mora Hrvaška naposled prepoznati tudi nekatere izmed svojih napak," je zapisal Prizmić.

Opozoril je, da je to že peta nesreča s smrtnim izidom na poti proti Svetemu Iliji v slabem desetletju, je pa prva od leta 2006, ko je gorska reševalna služba storila vse, kar je lahko, da bi zagotovila varnost planinskih poti in zavetišč. Med drugim so uredili tudi prostor za sprejem reševalnih helikopterjev.

Prizmić je še spomnil, da zakon o hrvaški gorski reševalni službi iz leta 2006 nalaga odgovornost gorskim reševalcem, ni pa zakonskih določil, ki bi obvezale turiste in obiskovalce, da bi se držali predpisov. Kot je izpostavil, je v vseh petih nesrečah na Pelješcu šlo za ljudi, ki so se sami odpravili v gore, precenili svoje zmožnosti in niso bili na označenih poteh.

Vodja hrvaških gorskih reševalcev je še poudaril, da bi v zakonu morali urediti tudi boljše sodelovanje v varnostnih vprašanjih med ponudniki turističnih storitev, lokalnimi skupnostmi in reševalci, ker so gore ob hrvaški obali vse bolj obiskane.

Umrl je Miro Podjed

Umrli je bil upokojeni dramski igralec SLG Celje Miro Podjed, je potrdila upravnica SLG Celje Tina Kosi. Podjed, ki je bil izkušen planinec, je bil ves čas svoje več kot 40-letne igralske kariere član ansambla SLG Celje. "Bil je izjemno priljubljen pri kolegih, imel je izjemno veselje do dela in je bil poln pozitivne energije. Prav tako je bil v dobrih odnosih z vsemi v hiši, za mlajše kolege pa je predstavljal veliko spodbudo," je povedala Kosijeva in dodala, da je bil Podjed zagotovo eden najbolj priljubljenih članov ansambla, tako pri igralskih kolegih kot pri občinstvu.

Konec januarja letos se je Podjed upokojil, a je s sodelavci iz SLG Celje ohranjal stike, obiskoval je predstave gledališča, v teku naj bi bili tudi dogovori za sodelovanja v prihodnje. Žal pa se je, po besedah Kosijeve, "ta zgodba nesrečno končala".

STA / S.S./M.M.

16.07.2012


16.07.2012

Po petih dneh izčrpljujočega iskanja je bilo najdeno telo slovenskega turista ...


Slovenske novice (17.07.2012)- Miro umrl med iskanjem sence?

Na gori Sv. Ilija na Pelješcu so našli truplo pogrešanega Mira Podjeda.
OREBIĆ - Hrvaški gorski reševalci so po petih dneh napornega iskanja včeraj na polotoku Pelješac našli truplo pogrešanega slovenskega planinca. Gre za 68-letnega Celjana Mira Podjeda, priznanega slovenskega gledališkega igralca. Do konca januarja, ko se je upokojil, je bil član Slovenskega ljudskega gledališča Celje (SLG).

Podjed je bil izkušeni planinec in veliki ljubitelj gora. Po rodu je bil Gorenjec z Bleda in je dobro poznal pravila, ki veljajo za hojo po hribovitih predelih. Ne drži, kot so navajala nekatera poročila, da bi na Svetem Iliju (961 metrov nadmorske višine) nad Orebićem zašel s poti. Predel mu ni bil tuj. Več kot tri desetletja je z družino dopustoval na bližnji Korčuli in nikdar ni zamudil priložnosti, da bi se povzpel na goro. Gore so mu bile bolj pri srcu kot morje. ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije