Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spominski pohod na Triglav

Gorenjski glas - Marjana Ahačič: Blizu sedemsto pohodnikov se je minuli konec tedna udeležilo že 27. Spominskega pohoda na Triglav, ki ga vsako leto pripravljajo veteranske organizacije. Slavnostni govornik je bil Milan Kučan.

Rudno polje - S slavnostno povorko 99 praporov in le nekaj manj kot sedemsto udeležencev pohoda se je v soboto na Rudnem polju začela zaključna slovesnost 27. Spominskega pohoda članov združenja borcev za vrednost NOB, veteranov vojne za Slovenijo in slovenskih častnikov na Triglav. Tudi letos so na Triglav prišli pohodniki iz vseh koncev Slovenije in zamejstva, med drugimi pohodniki iz Doberdoba in kot najstarejši Franc Štremfelj iz Žirov, ki bo jeseni dopolnil 90 let. Prišli so predstavniki Slovenske vojske ter vojaški atašeji iz Črne gore, Ruske Federacije, Kitajske in ZDA. Zaključne prireditve se je udeležila tudi Angelca Vidic - Vlasta, ki se je leta 1944 povzpela na Triglav kot pripadnica partizanske patrulje.
 
Nekaj tisoč obiskovalcev srečanja na Rudnem polju je z aplavzom prekinjalo govor letošnjega slavnostnega govornika, nekdanjega predsednika države Milana Kučana, ki se je v svojem govoru ostro odzval na aktualna dogajanja ob praznovanju samostojnosti Slovenije. »Partizani so na kapah nosili rdečo zvezdo. Ta je bila našita tudi na slovensko zastavo, ki so jo zapičili tik ob Aljaževem stolpu. Tudi ta je peterokraka rdeča zvezda. Povsem enaka tej, ki ji je bil pred dvema tednoma prepovedan vstop na proslavo rojstnega dne slovenske države. Tako kot predstavnikom borcev za severno mejo, Tigra in vojnih invalidov, češ da so to simboli, ki delijo Slovence. A kaj bi tisti, ki se ponašajo s to prepovedjo, in z njo, kot pravijo, združujejo Slovence, slavili, in kaj bi branili slovenski teritorialci in pripadniki policije, če ne bi bilo Maistrovih borcev, Tigrovcev in slovenskih partizanov?« se je spraševal Kučan in poudaril, da se dela zgodovine, v katerega sodi tudi druga svetovna vojna in partizanski boj, ne da izbrisati. »Zapisan je v narodov spomin in bo tu tudi ostal … Preživel bo tudi sedanje poskuse razvrednotenja in zanikanja, pa tudi tiste, ki to počnejo,« je še dejal Kučan, ki je ob koncu govora v prihajajočih predsedniških volitvah podprl Danila Türka in dejal, da Slovenci še naprej potrebujemo predsednika, kakršnega imamo sedaj.
 
Marjana Ahačič
foto: Gorazd Kavčič

 

2 komentarjev na članku "Spominski pohod na Triglav"

Igor Zlodej,

Kakih 150 jih je pa mogoče res prišlo na vrh, vsi ostali pa...


Franc Štibernik,

Vsi ostali pa so varno ostali v kočah pod Triglavom. Tisti, ki smo bili navrhu, pa smo ob povratku doživeli kako izgleda Elijev ogenj in preskakovanje isker iz rok na žice in kamen.

Hvala Igor, da si nas opomnil, naj se hitro umaknemo z vrha.

K sreči strele niso izbale kolone pohodnikov, ki so se tako do Kredarice srečno a prmočeni vrnili. Ostal bo res nepozaben spomin na ta pohod in vihranje borčevskega prapora na vrhu Triglava

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27702

Informacije

Informacije