Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Črnograditeljski raj pod Triglavom

DnevnikTriglavski narodni park bo izjema pri načrtovani legalizaciji slovenskih črnih gradenj po letu 1991. Zakaj?

Zato, ker imamo samo eno tako lepoto, eno samo tako okolje, en sam zakon za zaščito takega parka, en sam raj pod Triglavom. Zato je več kot deset črnograditeljev že porušilo svoje objekte, enega je tudi država. In še kakšnega bo. Na območju, kjer velja novi zakon o parku, črnih gradenj ne bo mogoče preprosto spremeniti v zakonite. Razen, če…

Tisti "če" pa je doma v Bohinju. Kjer sicer državo radi kličejo na pomoč, ker nič ne stori proti črnim gradnjam. Potem država sprejme zakon in ga začne tudi na tem področju izvajati. In je več kot sto črnih gradenj "na spisku" in nekaj deset dejansko pred rušenjem. Isti Bohinjci, ki so prej prosili državo, naj ukrepa energično, zdaj terjajo od države, da se ustavi. Prav tam, kjer so jim bile prej take gradnje trn v peti, naj bi jih zdaj "ponovno preučili" in seveda spremenili nekatere odločitve o odstranitvi, rušenjih in tako naprej?

Treba je priznati in vedeti, da vse gradnje niso enake in da so nastajale desetletja. Eden je planšarijo spremenil v vikend, drugi je le kaj dozidal, tretji je nekaj dodal, četrti se je na starost preselil v gore in malce poskrbel za udobje v koči, hiši, hlevu. In tako so nastajala skrpucala vseh vrst, izginjala je prvotna podoba planin, država je mižala na eno ali obe očesi. Zdaj pa ni več tako; za območje parka je zadolžen poseben inšpektor in ko se je plaz odločitev o črnih gradnjah začel valiti, so ga mnogi že poskušali in ga še poskušajo ustaviti.

Bog ne daj, da bi državi pripisovali nezmotljivost v postopkih in odmislili napake in že prislovično neživljenjskost birokracije je tudi treba vzeti v zakup. Toda vse to ne odtehta dejstva, da imamo samo en park in zanj sprejet zakon in državo, ki ga izvaja. Črne gradnje res prizadenejo posameznike in ni lahko gledati, kako izginja nekaj, kar si gradil ali kjer si bolj ali manj pogosto bival desetletja. In če je država sklenila, da bo črnograditeljem po osamosvojitvi dala priložnost, da uredijo dejansko stanje svojih objektov s predpisi, zdaj mnogi v Triglavskem narodnem parku ne želijo biti "izjeme", ki jim bodo (velika večina črnih gradenj so vikendi) rušili njihove hiške sredi neokrnjene narave.

Desetletja je pod Triglavom dejansko bil raj za ljubitelje narave in graditelje objektov "na črno". Zdaj ni več tako; število novih spornih objektov upada, tudi Slovenci nasploh smo se začeli zavedati, kaj je Triglavski narodni park. Nikomur ne gre odtegovati pravice, da misli drugače, da se zavzema za legalizacijo stotine črnih vikendov pod Triglavom. Le sporočilo tega je vsaj za Bohinj v slogu tiste znane misli: "Imam svoje stališče, a se z njim ne strinjam…"

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije