Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zagonetna smrt tihotapca

Jutro (1932): Orožnikom pri Sv. Ani nad Tržičem se je posrečilo po dolgotrajnem zasledovanju, prijeti štiri tihotapce, ki so osumljeni, da so pred štirimi leti oropali in strmoglavili v prepad 20 letnega hlapca Janeza Tomažiča ...

Kranj, 20 julija ... ki je v zadnjem času pred smrtjo služil pri posestniku Blažu Bradaču v Selah v Avstriji. V velikem tednu 1928 so se trije vešči tihotapci odpravili proti meji. Vsi trije so pristojni v občino Križe pri Tržiču. Šli so v smeri vrha Košute proti Avstriji. Napoti so srečali hlapca Janeza Tomažiča, ki je tudi tihotapil, in so nadaljevali skupno z njim svojo opasno pot. Ko so prišli na veliko soboto 7. aprila na vrh Košute, so se na tihotapski stezi ustavili. Baje so tu preiskali Tomažiču obleko, mu pobrali ves denar ter ga sunili v prepad. Tomažič je v globini obležal na mestu mrtev. Tihotapci so nato ubrali pot domov ter so še istega dne poiskali nekega svojega zaveznika, ki jih je že pričakoval. Ali so sploh bili že od početka namenjeni v Avstrijo, ali pa so samo hoteli okrasti in ubiti Janeza Tomažiča, to je zdaj jedro preiskave.
Truplo Janeza Tomažiča so našli šele po dveh letih, sredi avgusta 1930 na posestvu barona Borna pri Sv. Ani. Niti okoličani, niti orožniki niso vedeli, čigavo bi bilo truplo. Šele letos se je ob koncu junija posrečilo orožnikom dognati identiteto s pomočjo opisa posestnika Blaža Bradača iz Sel. Obenem so nedavno prijeli tudi vse štiri tihotapce, ki so bili v zvezi z ubojem pokojnega Tomažiča. Tihotapci tajijo umor. Pravijo, da se je Tomažič pijan zvrnil v prepad. O nesreči niso upali iz strahu pred kaznijo nikomur poročati.
Prebivalci okolice Sv. Ane nestrpno pričakujejo nadaljnjih rezultatov preiskave.

Jutro, 21. junij 1932


Glej Slovenec (1932) in Spomin in opomin gora str. 132

 


1 komentarjev na članku "Zagonetna smrt tihotapca"

Peter Rožič,

Slovenec dne 30.8.1932 poroča v članku Tomažičeva smrt pod Košuto ni več zagonetka. Sodišče je ugotovilo, da se je ponesrečil na poti na Koroško in da so vsi štirje osumljeni popolnoma nedolžni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije