Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kje preživeti konec tedna?

zurnal24.si: Do konca poletja bomo pripravili serijo člankov Na potep. Objavljeni bodo vsak petek dopoldan, v njih pa boste dobili nasvete, kam se lahko odpravite v hribe, s kolesom, kje lahko svoj prosti čas preživijo družine z otroki ali otroci sami ...

V kraljestvu kralja Matjaža

Za tokratni potep v gore vam predlagamo Peco, najvzhodnejši dvatisočak v Sloveniji, pod katerim po izročilu legende spi kralj Matjaž. Pohod na Peco je mogoč tako v poletnih mesecih kot v zimskih, vendar je v slednjih priporočljiv le za izkušene planince.
Svetujemo vam, da se z avtomobilom zapeljete do parkirišča pri rudniku v Topli. Od tam boste po podatkih Slovenske turistične organizacije potrebovali tri ure hoje do Male Pece (1665 m) in še dodatno uro do vrha. Če se boste povzpeli na Peco, si oglejte tudi votlino Kralja Matjaža, ki leži v bližini doma na Mali Peci.

Klodičeva kolesarska pot

Ko se bodo številni zgrinjali proti morju, vam svetujemo izlet s kolesom po Gorenjski. Naš predlog je Klodičeva kolesarska pot. Med potjo si boste lahko med drugim ogledali slikovite vasice ob Savi, znamenite bohinjske kozolce, slap Ribnico ter uživali stran od cestnega vrveža, saj je pot prepovedana za avtomobile, motorje, štirikolesnike in konjenike.
Klodičeva kolesarska pot: Bohinjska Bistrica - Savica - Kamnje - Polje - Laški Rovt - Ribčev Laz - Stara Fužina - Studor - Srednja vas

Skrivnostno Divje jezero

Ob vročini se bo zagotovo prilegel izlet do idrijskega Divjega jezera. Divje jezero je naravna znamenitost, ki leži le dva kilometra južno od Idrije. Obdajajo ga skoraj navpične stene, ki tvorijo obliko kotla. Samo jezero je značilen kraški izvir.
Najlažje boste do njega prišli, če se peljete od Logatca proti Idriji. Približno dva kilometra pred Idrijo zavijte levo proti Beli. Parkirajte na parkirišču, ki se nahaja za mostom čez Jezernico, nato pa peš - približno 10 minut hoje - sledite označeni poti. Lahko pa se do jezera podate peš tudi iz središča Idrije, kar vam bo vzelo približno 45 minut hoje.
Po podatkih Turistično-informacijskega centra Idrija je na območju jezera izjemno raznolik rastlinski svet. Med drugim raste v skalnih razpokah nad jezerom alpska mastnica, mesojeda rastlina, na katere liste se ujema manjši mrčes, in kranjski jeglič. V globinah jezera pa živi tudi človeška ribica.

Pravljični dan z družino in obisk Ane Desetnice

Družinam svetujemo obisk Koče pri čarovnici, ki leži pod Olimsko goro. Tam bodo otroci lahko med sprehodom po gozdu odkrivali svet pravljic in spoznali nekatere najbolj znane pravljične junake.
Kočo je sprva kot vikend ustvaril Jože Brilej, pred 20 leti pa jo je začel preobražati v Deželo pravljic in domišljije, ki se vsako leto lahko pohvali s kako novostjo. Letos so ustvarili Krojačka Hlačka in odprli tabor Ali Babe.

In kaj vas čaka ob ogledu Dežele pravljic in domišljije:
- sprehod skozi gozd ob ptičjem petju;
- učna ura zgodovine, v okviru katere si boste ogledali, kako je življenje Korenčkovih izgledalo pred stotimi leti;
- učna ura geografije, kjer boste spoznali različne spominke iz celega sveta, med drugim različne narodne noše;
- učna ura pravljic in zgodb iz slovenske in tuje književnost, med katero boste lahko vidili tudi pravljične junake, kot so Martin Krpan, Peter Klepec, Kosobrin, Bedanec, Pehta, Pika nogavička in številne druge.

Tistim, ki možnosti za pobeg v naravo nimajo ali pa mu želijo dodati kanček kulturne note, pa svetujemo obisk pouličnega gledališča Ana Desetnica. Ta bo tokrat potekal v kar desetih slovenskih mestih - Ljubljani, Mariboru, Kamniku, Celju, Novi Gorici, Šoštanju, Rušah, Cerknem, Murski Soboti in Ravnah na Koroškem. Vse predstave so brezplačne.

Klavdija Štajdohar


Najvišji vrh Pece meri 2126 m; foto: Janez Pikon

Namig. Po podzemnem kraljestvu kralja Matjaža, to je opuščenih rovih rudnika, se lahko popeljete tudi s kolesom. Izlet je mogoč le z vodičem in ob predhodni najavi v rudarskem muzeju v Mežici.


Smaragdno Divje jezero vas bo
prepričalo tako s svojo lepoto kot
z bujnim rastjem (Foto: TIC Idrija)

Osvežitev. Po ogledu jezera se lahko odpravite še v Idrijsko Belo, kjer je ob sotočju Idrijce in Bele urejeno kopališče na Lajštu. To kopališče je tudi lepo izhodišče za potep v odročnejše dele parka.


Dežela domišljije in pravljic je od
Podčetrtka oddaljena 5 km.
(Foto: Jože Brilej)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije