Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Skupni heliport za bolnišnico in reševalce

Večer, Vrt, narava, gore - Gabrijel Toplak: Novo pristajališče za helikopter bo namenjeno enoti helikopterske nujne medicinske pomoči, za transport bolnikov in novorojenčkov v druge ustanove ter Gorski reševalni zvezi Slovenije.

Splošna bolnišnica Jesenice je pred dnevi postala prva bolnišnica v državi z urejenim in sodobnim heliportom, ki je namenjen tudi za potrebe Gorske reševalne zveze Slovenije. Novo pristajališče za helikopter, ki je na strehi garažne hiše, omogoča varnejši in hitrejši transport poškodovancev in bolnikov.

Kot je na spletni strani Planinske zveze Slovenije zapisala Zdenka Mihelič, so v jeseniški bolnišnici helikopterske polete kar 40 let opravljali na improviziranem heliportu na ambulantni stavbi, medtem ko so zadnjih nekaj let morali helikopterji pristajati celo v bližini trgovskih centrov, od koder so bolnike do bolnišnice vozili z reševalnimi vozili, kar je seveda podaljšalo čas nujnih prevozov.

"Novo pristajališče za helikopter, ki je po dveletni zamudi zaradi prilagoditve evropskim zahtevam vendarle pridobilo uporabno dovoljenje, bo namenjeno enoti helikopterske nujne medicinske pomoči, za transport bolnikov in novorojenčkov v druge ustanove ter Gorski reševalni zvezi Slovenije. Ocenjena tržna vrednost garažne hiše s heliportom je okoli tri milijone evrov, letno pa naj bi na heliportu pristalo od 130 do 150 helikopterjev," je dejala Miheličeva. Gost ob odprtju heliporta je bil predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, direktor jeseniške bolnišnice Igor Horvat pa je ob tej priložnosti med drugim poudaril, da odprtje heliporta vidi kot enega ključnih dosežkov bolnišnice, ki je pomemben za celotno Gorenjsko. Pomembno pridobitev za vso državo je pozdravil tudi predsednik, saj je po njegovih besedah bolnišnica na Jesenicah, ki ima tudi mednarodni certifikat, med najboljšimi zdravstvenimi ustanovami v državi. Prepričan je, da je to dogodek nacionalnega pomena, saj se z novim heliportom ustvarja nova raven kakovosti pomoči bolnikom in skrbi za reševanje življenj.

Gabrijel Toplak

 

Vecer.si 27. 06.2012

Na heliportu naj bi letno pristalo od 130 do 150 helikopterjev. Tudi policijski.
 
Na heliportu naj bi letno pristalo od 130 do 150
helikopterjev. Tudi policijski (Renata Škrjanc).
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije