Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kraljestvo mode - na planinah

Jutro (1932): Še se spominjamo časov, ko so se rogali s »salonsko turistinjo« vsaki ženi, kise je elegantno oblekla tudi za izlet v gore in je prevladovalo mnenje, da spada v planinski okvir nekaka zanemarjenost v obleki.

Zadnja leta pa opažamo, da so turistinje večinoma zavrgle to nekoliko pretirano pojmovanje idilične primitivnosti.
Moderna žena pazi danes na svojo zunanjost tudi v gorski »divjini«, ker si je postavila za načelo, da bo obvladala vse ovire v življenju in hoče dokazati zmago nad težavnimi okolnostmi s tem, da ostane kljub vsem štrapacom vedno osvežujoče elegantna. Sicer ji pa ta namen olajšujejo moderna prevozna sredstva, ki omogočajo, da opravi turo, ki je prej zahtevala več dni, kot nedeljski izlet. V tako kratkem času ni tako izpostavljena vremenskim neprilikam kakor pri večdnevnem pohodu in prav lepo izhaja z dobro, nevtralno obleko, ki mora biti iz prvovrstnega tvoriva ter brezhibno ukrojena.
Seveda nam mora obleka za planinski šport nuditi predvsem vso prostost gibanja. da nas ne bi ovirala na strmih gorskih tleh. Zaradi tega se najraje odločimo za nagubana krila, ki dajejo postavi videz vitkosti in so izredno praktična. Letos poznamo modo »naramničnih oblek«, ki so hvaležne zlasti na gorah, ker se nosijo z bluzami, ki jih lahko večkrat izmenjamo.
Živobarvna kravata, ki v barvi soglaša z malo čepico, učinkuje prav dekorativno (1. obleka). Bluza ima kratke, mladostno delujoče rokave ter je iz dobrega pralnega blaga. V podlogo jopice našijemo naramnice, ki nam omogočajo, da nosimo jopico na hrbtu tudi brez nahrbtnika in imamo pri plezanju proste roke.

Če si želimo turistovske opreme, ki naj bo uporabna zlasti v deževnem vremenu, si omislimo kostum iz impregniranega platna, h kateremu spada športni klobuček iz istega tvoriva (2. obleka).
Često se odločimo za daljše bivanje v planinah ter se med gorskimi turami ustavimo za kak dan na točki, ki nam posebno ugaja. V tem primeru rabimo poleg turistovske obleke tudi lahno pralno obleko, ki mora biti seveda popolnoma enostavna. Najbolj praktična je gladka obleka iz vzorčastega kretona ali platna z zvončastimi rokavci (3. obleka).
Največje važnosti je tudi praktična obutev, kajti neprimeren čevelj nam pokvari vse veselje nad turizmom. Poleg težke obutvi za večje ture rabimo praktične polčevlje s pregibnimi podplati za daljše sprehode. Tudi lahke sandale so potrebne, da se v njih spočije noga. Elegantne športne nogavice so letos enobarvne. Za turistično opremo prav važne so tudi dobre usnjene rokavice ter močna turistovska palica.
Turistinja z dobrim okusom se bo na planinah odpovedala slehernemu nakitu.

Jutro, 3. julij 1932
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije