Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Smrtna nesreča v Kamniških planinah

Slovenski narod (1937): Ubil se je učenec policijske šole Tone Rozman iz Kamnika, ko je nabiral planike

Kamnik, 4. avgusta 1937
Že smo pričakovali, da bo po usodnem lanskem letu ostalo letošnje leto brez nesreč, ko smo včeraj nenadoma zvedeli, da so planine zahtevale novo žrtev.
V soboto zvečer je odšel z družbo na Veliko planino 26 letni Kamničan Tone Rozman, učenec policijske šole v Ljubljani, kjer je nameraval s prijatelji v pastirski koči preživeti nekaj dni. Včeraj zjutraj je odšel iz pastirske koče s svojo spremljevalko nabirat planike proti Njivicam. Na kraju, kjer se stena strmo spušča v dolino Bistrice, je na nevarni pečini, ki se imenuje »Pod kevdrom«, zdrsnil preko previsne stene kakih 30 do 40 m, nato pa je zdrčal po strmem žlebu še kakih 300 do 400 m globoko, kjer se je na robu novega prepada ustavil ob drevesu.
Okrog 11 ure je prihitela njegova spremljevalka vsa prestrašena v planinsko kočo na Veliki planini in obvestila o nesreči oskrbnika koče g. Andreja Šlebirja, ki je odšel s tovariši takoj na kraj nesreče. Rane so bile smrtonosne in je bil Rozman najbrž takoj mrtev. O nesreči je takoj obvestil rešilno postajo SPD v Kamniku, da bi ukrenila vse potrebno glede prenosa ponesrečenca v dolino. Vodja rešilne postaje g. Maks Koželj se je takoj obrnil na rešilni odbor SPD v Ljubljani, kjer so mu pa povedali, da je v takih primerih dolžnost občine, da poskrbi za prenos odnosno prevoz trupla.

Proti večeru so agilni kamniški planinci in pokojnikovi prijatelji Janez Ulčar, Franc Ulčar, Nace Vidmar, Pavle Kemperle, Janez Presl, Drago Rostan, Franc Česen in Silvo Klaučič organizirali ekspedicijo ter odšli okrog 20. na Veliko planino, odkoder so krenili navsezgodaj na kraj nesreče in prenesli ponesrečenčevo truplo v dolino do Tineta.
Ta nova nesreča nas zopet uči, kako previdni moramo biti v planinah. Tudi mesta, ki se nam zde najmanj nevarna lahko postanejo za planinca usodna, če nima primerne planinske opreme. Prav gotovo bi se Rozman ne ponesrečil, če bi imel primerne čevlje. V svoji neprevidnosti pa je oblekel lahke čevlje z gumijastimi podplati, v katerih mu je na strmem, s travo poraščenem in mokrem pobočju spodrsnilo in je odletel preko stene kjer se še nikoli ni pripetila nobena nesreča.
Pokojni je bil med prijatelji in tovariši splošno priljubljen. Bil je agilen telovadec kamniškega Sokola in član nogometne sekcije našega Sportnega kluba. Vsi prijatelji in tovariši ga bodo ohranili v najlepšem spominu.

Slovenski narod (04.08.1937) 1937, letnik 70, številka 176
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije