Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Boč!

Slovenec (1932) - Martina Bidovc: Na Boč! Na čisti zrak planinski
v kraljestvo bukev in mecesna!

Vsak dih krepi,
vsak dih blaži . ..
Odpre se tu obzorje širno
in misel daleč, daleč splava ...
Zatišje gorsko, rajsko-mirno
zbudi ti up umirajoči
in še nesluteno uspava
bolest in žal, ki žge v dolini ...

Tudi razvajeno oko, ki je že občudovalo ponosne gorenjske velikane, ki stojijo kot stražarji kraj širne ravnine, se začudi, ko zagleda naš »Štajerski Triglav« — Boč. Že oddaleč vabi stolp, ki so ga lani postavili na vrhu, zaspane doljance, naj se vzpno na njegov vrh. Saj jim ves trud pozneje bogato poplača.
Preko skalnate poti blaži izletniku pot vejevje dreves, ki ga spremlja navkreber s hladno senco do planinske trate. Ljubitelj narave ne prezre raznobarvnih cvetk, ki stegujejo na nežnih pecljih svoje glavice na pot, da se zazdi kot bi radovedno pogledovale, kdo stopica kraj njihovega cvetnega kraljestva ... Toda že si na obsežnem planinskem pašniku in že ti zacingljajo naproti zvončki snežnobelih ovčk, ki mulijo tod sočno planinsko travo.
Kmalu pa zablesti očem belina šmiklavške cerkvice, ki je čisto svojevrstna. Tu človeka popolnoma omami prelepa priroda, da nehote pozabi na vse, kar ga teži v gostem in težkem dolinskem vzdušju; objame ga vedro razpoloženje in prav od srca zavriska in zapoje.
Blizu cerkvice stoji restavracija, ki nudi obiskovalcem cena, raznovrstna in dobra okrepčila.

Pot, ki nas privede sem preko pašnika, se počasi dviga ter zavije zopet v senčnat gozd. Mecesen sklanja na to pot svoje veje in zdi se, da stopaš po gorskem drevoredu. Pot postane strma, strmejša in nas končno privede do planinske koče (960 m višine), ki je skoraj skrita med drevjem, zgrajena v enostavnem, a zelo prikupnem slogu ter je s svojo okolico zelo idilična. Do vrha ni več daleč.

Kaj kmalu zagledamo 24 m visok stolp. Treba se je le popeti nanj, kajti to je pointa ture ... In zdaj se odpre širno obzorje in pogled splava daleč, daleč naokrog po naši lepi slovenski zemlji. Odpre se živ zemljevid »zelenega Štajerja«. Daleč naokrog, kamor sega pogled, se belijo hiše kakor jate golobic med zelenilom trat in gozdov. Pod seboj vidiš Poljčane, Studenice, Rogaško Slatino, Makole in Dravinjo, ki se počasi vijuga zastražena z grmičevjem k Dravi. Le Lemberg se skriva za hribom s svojo tradicijo, kakor bi se hotel izogniti nagajivim vprašanjem. Saj poznate tiste prigodbe o starih Lemberžanih. Ptujska gora nas spomni Turkov; pa še dalje, vse dalje plava pogled; od Ptuja do Maribora na Pohorje, čez Konjiško goro na Savinjske planine. Od razvalin nekdanjega celjskega gradu preko šmarških gričev na Donaško goro. Ali ni vredno to doživetje truda, da pohitimo na Boč, da se vsaj za nekaj ur otresemo plitve vsakdanjosti, osvežimo duha in okrepimo pljuča? ... Pač! Odkar stoji stolp na vrhu, ga obiskujejo navdušeni turisti od vseh strani. Saj je pot zelo skrbno markirana, restavracija pa tudi nudi vse — jedačo in pijačo. Njena oskrbnika sta zelo prijazna in tudi zelo muzikalična; po planini se često razlega ubran duet s spremljevanjem kitare.
Prelepa planina obogati dušo in zariše vanjo nešteto vtisov, ki dajo misliti še dolgo zatem, ko zopet v dolini hrepenimo po vonju gozdov, po svežem zraku, ki nas najblagodejnejše poboža le v gorskem svetu.

Martina Bidovc
Slovenec, 3. julij 1932
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije