Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nenavaden letoviščar na Jezerskem

Slovenec (1932): Strah in smola jezerskih lovcev

Kokra, 28. junija 1932
Mislim, da ga ni med nami, ki si ne bi poželel kdaj za vroče poletne dni odriniti v kako letovišče. In da je Jezersko primeren in tudi upoštevan kraj kot letovišče, koder si človek oddahne od današnje stiske, pozabi na skrbi ter se nasrka vonjavega zraka, ki ga nudijo jezerske ravani in planine, je izven vsakega dvoma. Tako se je zazdelo pametno in koristno tudi medvedu kosmatincu, ko se je letos prebudil iz trdnega zimskega spanja, da se je odločil za Jezersko, kamor je že prej kaka 4 leta zahajal. Močno mu je bilo namreč tam všeč. Mogoče bo kdo mislil, da se je celo pripeljal s Paarovim avtobusom, kakor letoviščarji Hrvatje in Srbi. Pa to ni res. Medved je kot izboren turist prišel čez Savinjsko sedlo in se pojavil na Golem vrhu, kjer je sedaj Virnikova planina. Tam se je srečal z družino dobro rejenih Virnikovih ovac, katere je malo za res, malo pa za špas podil po planini sem in tja in kake 4 je celo za vrat zagrabil. Ovc vseh skupaj je bilo blizu poldrugsto. Ko se je tako naigral z njimi in se dovolj nasmukal ob njihovem mehkem kožuhu, se je pa spustil nižje doli v dolino. Baje je prišel prav v bližino »Kazine«, ko se je zaokrenil v drugo smer. Za »Kazino« se kar ni mogel odločiti in rajši se je podal v zgornji konec vasi in se potikal blizu Štularja in po stari cesti, ki vodi na vrh. Tod okoli je strašil dalj časa, dokler jo ni pobral v Korte. Prav dobro vidni so bili sledovi njegove poti.

Ali mislite, da ga je na poti kdo ustavil in vprašal za potni list? Kaj še! Sicer je imel za vsak slučaj seboj triptik, toda nihče ga ni zahteval od njega.

To medvedovo počenjanje pa je dvignilo lovce v jezerski dolini. — Kakih 40 jih je najmanj. Da bi tako lepo priliko pustili iz rok, to vendar ne gre. Dogovorili in domenili so se, kajti čas imajo, ko je deževno vreme, in pretekli teden so se zbrali na terenu severno od Štularja kot kralj Matjaževa vojska, do zob oboroženi in z levjim pogumom v srcih ter zasledovali medveda. Pregledali so vse kotičke, pretaknili vse grmiče, budno pazili na vsak migljaj, toda medveda ni bilo nikjer. Odtegnil se je vrlim jezerskim lovcem, odnesel je pete, in tudi budno oko finančne straže ga ni opazilo, ko je hlačal čez mejo na avstrijsko stran. Jezerski lovci pa sedaj nimajo miru pred sitnimi radovedneži, ki hočejo vedeti, kako so lovili medveda.

Slovenec, 2. julij 1932
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije