Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Slovenski jamarji hitijo na pomoč

Žurnal 24: V jami na hrvaškem Velebitu je prišlo do nesreče jamarja. Hudo poškodovanega bodo verjetno iz jame reševali več dni. Na pomoč tudi slovenski reševalci.
Hrvaška GRS: Poročila iz jame

Devetindvajsetletni speleolog iz Zagreba se je poškodoval pri raziskavi jame Kita Gaćešina. Na globini približno 500 metrov mu je popustil plin, nakar je padel in se huje poškodoval. Najverjetneje je utrpel poškodbe hrbtenice.

O nesreči sta reševalce obvestila dva jamarja iz 14-članske ekipe, ki sta se vrnila na površje. Na pomoč so se takoj odpravili zdravniki, ki ga bodo pripravili na dolgotrajen dvig proti vrhu jame. Na kraj nesreče je odšlo tudi več gorskih reševalcev, pa tudi minerji, saj bodo morali zaradi prehoda nosil nekatere ozke prehode jame verjetno minirati, je poročal 24sata.hr.

Hrvaški reševalci so za pomoč pri reševanju prosili tudi svoje slovenske kolege. Slovenski obrambni minister Aleš Hojs je to po pisanju STA potrdil in dodal, da je vladi že predlagal pomoč 16 slovenskih jamarskih reševalcev, vlada pa se je nato na dopisni seji odločila reševalce oziroma pripadnike civilne zaščite tja tudi napotiti.

Daljša od Postojnske
Kita Gaćešina leži v južnem delu Velebita, na širšem območju Zadra. Predstavlja največji sistem jam v Dinarskem krasu na Hrvaškem. Doslej so raziskali več kot 22 kilometrov kanalov jame, ki je globoka slabih 700 metrov. Kot so zapisali na spletni strani speleologij.hr, ima Kita Gećešina daljši podtalni sistem kanalov kot Postojnska jama.

____________________________________________________________

Večer, Svet: Reševalci po 'le' 26 urah rešili ponesrečenega jamarja

Članom hrvaške gorske reševalne službe je zgodaj zjutraj iz jame Kita Gaćešina na Velebitu uspelo rešiti poškodovanega speleologa. Reševalno akcijo, v kateri je sodelovalo 150 reševalcev, so zaključili 26 ur po prejemu prvega uradnega obvestila o nesreči. Zdravstveno stanje poškodovanega je stabilno.

V okviru reševalne akcije je v sami jami hkrati delalo do 70 reševalcev, ki so, razdeljeni v več ekip, na transport opreme in ljudi pripravljali posamezne dele jame, je pojasnil vodja hrvaške gorske reševalne službe Vinko Prizmić. Najožje dele jame so morali razširiti, da so skozi njih lahko potegnili nosila z ranjencem. Hrvaški reševalci so pokazali "spoštovanja vredno" učinkovitost.

Poškodovani jamar je sedaj rešen, reševalce pa čaka še precej dela. Gre za pospravljanje jame, iz katere bodo morali potegniti več kot tono vrvi in druge opreme, ki so jo uporabili pri reševanju. Pričakovati je, da bo ta del akcije zaključen do večera.

29-letni hrvaški speleolog je pri raziskovanju jame Kita Gaćešina na globini približno 500 metrov padel in se huje poškodoval. V jami se je nahajal s 14 drugimi kolegi iz vse Hrvaške, ti pa so tudi obvestili reševalce. Po poročanju je poškodovani v stabilnem stanju.

V isti jami so sicer podobno reševalno akcijo hrvaški reševalci izvedli tudi lani, ko so iz globine 300 metrov rešili bolnega speleologa. Tokrat se je nesreča zgodila še okoli 200 metrov globlje.

Sprva so sicer ocenjevali, da bi lahko reševalna akcija trajala več dni. Hrvaška je za pomoč pri reševanju jamarja zaprosila tudi Slovenijo, vlada pa se je v petek na dopisni seji odločila, da na pomoč napoti skupino do 16 jamarskih reševalcev, pripadnikov Civilne zaščite.

Kita Gaćešina leži v južnem delu Velebita, na širšem območju Zadra. Predstavlja največji sistem jam v Dinarskem krasu na Hrvaškem. Doslej so raziskali več kot 22 kilometrov jame. Kot so zapisali na spletni strani speleologija.hr, ima Kita Gećešina daljši podtalni sistem rovov kot Postojnska jama. Ravno zaradi številnih še neraziskanih rovov je priljubljeno mesto za številne speleologe. (sta)

_____________________________________________________________

 

08.06.2012


08.06.2012

Silvija Domitrović in V. Prizmić:
19.10: Transport ponesrečenega se je začel. Pričakuje se, da bo trajal deset ur.
17.30: Končno je vzpostavljena komunikacija z zdravnico iz jame. Ponesrečeni se počuti dobro, a se zaradi poškodbe ne more premikati. ...

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije