Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 31.05.12

ŠZL - Žiga Černe: Gradovi, cerkve, češnje in še kaj ... Vabljeni!

Peš iz mesta na Ljubljanski grad
Na prepoznaven ljubljanski osamelec vodijo številne poti, nekatere so starodavne, druge novejše, nekatere namenjene širši javnosti in druge predvsem bližnjim stanovalcem. Tri izmed njih boste lahko spoznali na svetovni dan športa, v četrtek, 31. maja. Zbor za vse tri bo ob šestih popoldne: za najbolj strmo pred spomenikom na Vodnikovem trgu, za malo lažjo pred Herkulovim vodnjakom na Gornjem trgu in za najlažjo na Čevljarskem mostu. Vodniki vam bodo odkrili številne zanimivosti in zgodbe, ki se skrivajo v imenih ulic, trgov in posameznih hiš, ki so na poti do grajskih vrat. Prijavnine ne bo, predprijave pa so obvezne. Informacije: 01 306 42 93, www.ljubljanskigrad.si.

Pohod po poti Pavla Kunaverja
Markirana Kunaverjeva pohodniška pot, v dobri uri zložne hoje, vodi od železniške postaje Rakek preko Rakovškega polja, skozi lepe jelovo-bukove gozdove in pri Malem naravnem mostu pripelje v osrčje slovitih udornic v Rakovem Škocjanu. Tam se naveže na učno pot, ki vodi po celotni dolini Rakovega Škocjana. V osrčje tamkajšnjih naravnih lepot se odpravite v soboto, 2. junija. Na lahko pot se boste odpravili okoli pol enajste, hoje pa bo za dobro uro in pol. Podali se boste čez vaški del Rakeka mimo Plečnikove cerkve, preko rakovških polj in skozi gozd do Rakovega Škocjana. Za bolj vztrajne pa se bo od tam pohod nadaljeval še do Cerkniškega jezera. Prijavnina vas bo stala sedem evrov. Informacije: 031 675 934, www.tdrakek.si.

Spomladanski pohod po Radenskem polju
V soboto boste lahko obhodili tudi kraško polje na severnem robu dolenjskega krasa, južno od kraja Grosuplje. Polje je pridobilo svoje ime po prebivalcih tamkajšnjih krajev Velika in Mala Račna, ki se imenujejo Radenci, eden izmed odkriteljev pa je bil tudi že prej omenjeni Pavel Kunaver. Začetek bo v Grajskem vrtu Boštanj ob pol desetih s predavanjem o kulturni dediščini polja, nato pa se boste sprehodili do Zatočnih jam in nazaj, kar bo trajalo približno štiri ure. Startnina bo tri evre. Informacije: 031 231 681, www.radenskopolje.si.

Pohod od cerkvice do cerkvice
Razgled iz srca Slovenije prepriča vsakega obiskovalca in priložnost za občudovanje bo na prvo junijsko nedeljo. Start bo ob 9. uri izpred župnišča na Polšniku, čaka pa vas nezahtevna pot, ki je primerna tudi za družine. Do prve postojanke na Ostrežu je dobro uro hoda, do Stranskega vrha, do cerkvice sv. Lovrenca še petdeset minut, do končne točke, pri cerkvici sv. Jurija na Glinjeku pa boste hodili še 40 minut. Prijavnina bo po tri in šest evrov. Informacije: 041 992 143, www.polsnik.si.

Od češnje do češnje
Če imajo češnje učinek afrodiziaka preizkusite in presodite sami, zagotovo pa je, da so pravo bogastvo vitaminov in da bodo v nedeljo lahko dober razlog, da se razgibate na pohodu po briških gričih in dolinah, skozi briške vasi, mimo naravnih in kulturnih znamenitosti. Zborno mesto bo pri Vinski kleti Goriška Brda na Dobrovem, odhod od tam pa po želji med 8. in 10. uro. Na pohodu boste prehodili 11,5 kilometrov razgiban, a nezahteven krog, nazaj pa boste v največ štirih urah. Prijavnina bo ob predprijavi pet ali deset evrov. Informacije: 05 39 59 594, 031 393 776, www.pdbrda.si.

Pohod po Kozjanskem
Najbolj grajskega med gradovi na Slovenskem lahko obiščete v nedeljo in se sprehodite po njegovi zanimivi širši okolici. Začetek bo ob 9. uri na gradu Podsreda, na nezahtevni poti, dolgi približno deset kilometrov pa boste odšli na ogled grajskega parka v Pišecah, kjer boste med drugim srečali tudi več kot petdeset metrov visoke sekvoje. Za prevoz nazaj bo poskrbljeno. Prijavnina je tri evre. Informacije: 051 456 663, www.kozjanski-park.si.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije