Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Na ričet in joto v okoliške hribe

05.05.2012


Šmarna gora je še vedno najbolj priljubljena pohodniška točka Ljubljančanov in prebivalcev iz sosednjih občin. (Foto: Bojan Velikonja)

nedelja, 6. maj 2012, ob 05:29, Boris Kumer, ogledov: 4903

Dnevnik - Jan Konečnik: V planinskih kočah in lovskih domovih na izletniških točkah v okolici prestolnice izletnikov ne bodo obrali

LJUBLJANA - Čeprav bodo planinci ob prihajajočih sončnih koncih tedna praviloma zavili proti Gorenjski, pa tudi v ljubljanski širši okolici najdemo zanimive hribe za enodnevne ali popoldanske izlete.

Verjetno najbolj obiskan vrh je seveda Šmarna Gora v sosednjih Medvodah, še posebej v popoldanskih urah med delovnikom in za konec tedna. Na vrhu je gostilna Ledinek, kjer se pohodniki pa kakšni uri vzpona lahko okrepčajo in odžejajo za sprejemljive cene. Tamkajšnja gostilničarka Ana Češnovar je povedala, da nudijo enolončnice za tri evre in pol do šest evrov, pivo stane 2,3 evra, čaj 1,2 evra, brezalkoholne pijače dva evra, pollitrska plastenka vode pa evro in pol.

Pivo, enolončnice in štruklji
Priljubljen pohodniški cilj je tudi Krim južno od Ljubljanskega Barja. V planinskem domu, ki je odprt vse dni razen ponedeljka, ponujajo enolončnice od štiri do sedem evrov, palačinke za tri evre, juha stane dva, pečenica z zeljem pa osem evrov. Brezalkoholne pijače so dva evra, pivo dva in pol, voda evro. "Med tednom nas večinoma obiščejo kolesarji, za konec tedna pa pohodniki. Ob lepem vremenu je gostov kar veliko, ampak v okolici je tudi precej drugih hribov, tako da se ljudje porazdelijo," je povedal Goran Markuš, oskrbnik doma.

Le dobrih deset kilometrov iz Ljubljane se lahko pohodniki povzpnejo na Vrh Staneta Kosca na Rašici. Tako kot v večini planinskih koč tudi tam ponujajo ričet, joto in podobne jedi, ki stanejo od pet do šest evrov, imajo pa še štruklje in jabolčne zavitke. Brezalkoholne pijače so dva evra, pivo 2,2 evra, kava, voda in znan domač čaj so po evro. "Rašiška koča je obljudena bolj ob koncih tedna, čez teden ljudi ni veliko. Sicer smo razen ponedeljka in torka odprti vsak dan do osme ure zvečer," je povedala oskrbnica Mija Merhar in povabila na obisk.

Kopanje po napornem vzponu
Priljubljena izletniška točka je tudi Rakitna. V središču vasi stojita cerkev sv. Križa in trgovina, ob manjšem jezeru, kjer se poleti lahko kopajo, je tudi hotel Rakitna s prenočišči in restavracijo, kjer se večina pohodnikov ustavi na pijači ali malici.

"Za minule praznike je bilo obiskovalcev polno, drugače pa pričakujemo največji naval junija, julija in avgusta. Ljudje so se sedaj tudi navadili, da je tukaj hotel in nekateri ostanejo po nekaj dni," je povedala Meta Šimenko, direktorica hotela. Okoli jezera vodi urejena pešpot, ki prav tako pogosto privablja izletnike.

Sicer pa se lahko v neposredni bližini prestolnice izletniki peš odpravijo še na Toško čelo, Katarino nad Ljubljano in Pugled. Če so se pripravljeni peljati nekaj kilometrov več, pa se lahko povzpnejo še na Janče, Kurešček ali Koreno nad Horjulom.

Pohodniške točke v okolici Ljubljane

Šmarna gora (699 m): gostilna, cerkev. Izhodišče: Šmartno (50 min), Tacen (55 min), Vikrče (55 min).
Rašica (641 m): planinski dom, razgledni stolp. Izhodišče: Rašica (55 min), Grad Jable (2 uri), Srednje Gameljne, Rašica (2 uri).
Toško Čelo (590 m): lovski dom. Izhodišče: Šentvid (1 ura 45 min), Preval (35 minut).
Sveta Katarina (740 m): gostišče, cerkev. Izhodišče: Gabrje (1 ura 30 min), Slavkov dom na Golem brdu (1 ura 30 min)
Koreno nad Horjulom (730 m): razgledna ploščad, turistična kmetija, cerkev. Izhodišče: Briše (50 min), Horjul (1 ura).
Krim (1107): planinski dom. Izhodišče: Mesnice (1 ura 50 min), Dom v Iškem Vintgarju (2 uri 15 min), Dolenja Brezovica (2 uri 10 min)
Kurešček (826 m): planinski dom, cerkev. Izhodišče: Visoko (30 min), Zapotok (45 min).
Pugled (615 m): spomenik. Izhodišče: Zgornja Slivnica (1 ura 30 min).
Janče (792 m): planinski dom, cerkev. Izhodišče: Volavlje (45 min), Srednja Besnica (1 ura), Vnajnarje (1 ura 15 min).
Rakitna (789 m): gostišče, cerkev, trgovina, jezero, hotel. Izhodišče: Zabočevo (1 ura 45 min).

Komentiraj (1):

Primož Auersperger, nedelja, 6. maj 2012, ob 17:00

Članek je precej pomankljiv. Pozablja na številne druge kmečke turizme, na primer Gonte pod Polhograjsko Grmado, številne po hribovju Janč, Orle, kjer so cene še nekoliko nižje od tistih na posebej omenjenih destinacijah, ponudba pa je zelo pestra.

eXTReMe Tracker