Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Brigadirji mariborske univerze v Zgornji Savinjski dolini

Večer, Celjsko - Franc Kramer: V Lučah bodo urejali tematske poti okoli kraja, na Solčavskem pomagali v Logarski dolini in Potočki zijalki.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru bo letošnjo študentsko delovno brigado pripravila v Zgornji Savinjski dolini. Od 20. do 29. julija bodo pomagali v občinah Luče in Solčava, ne le pri urejanju različnih objektov. Kot vedno doslej bodo tudi tokrat priskočili na pomoč domačinom pri opravljanju raznih del. "Veseli smo, da pridejo," pravi župan občine Luče Ciril Rosc.

Urejanje tematskih poti

Študentska delovna brigada je največji prostovoljni projekt Šouma, Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Letošnja, ki jo bodo pripravili v dveh občinah Zgornje Savinjske doline, bo že 14. po vrsti. Njihov osnovni namen je pomagati krajanom demografsko ogroženih območij, spodbujanju prostovoljstva med študenti, druženju, veseli so tudi, če lahko v kakšnem kraju pomagajo uresničiti katerega od zastavljenih projektov. Tudi letos, ko se bodo študentje - brigadirji ustavili v občinah Luče in Solčava, torej v "najvišjem" delu Zgornje Savinjske doline, bo tako.

"Za nas je bila ponudba študentske organizacije zelo zanimiva, saj imamo nekaj projektov, pri katerih bi lahko pomagali. Tako tematske poti okoli Luč, gozdne učne poti. Za take oblike druženja in izvajanja različnih aktivnosti smo zelo zainteresirani," pravi luški župan. Pravi, da so podobno akcijo pri njih lani pripravil tudi slovenski skavti. Ti so en konec tedna urejali planinski pašnik v Podveži pod Korošico.

Tudi v sosednji občini Solčava bodo brigadirji z mariborske univerze opravljali podobna dela. "V Logarski dolini bodo urejali naravoslovno-etnografsko pot, predvsem bodo uredili del poti za osebe na invalidskih vozičkih," pravi Marko Slapnik, direktor centra Rinka, ki bo v tej občini vodil tovrstne aktivnosti. "Poleg tega bodo pomagali pri raziskovalnih delih v Potočki zijalki. In seveda kot pri vseh takih akcijah bodo študenti priskočili na pomoč domačinom pri opravljanju različnih del."

Od Bovca do Logarske doline

Letošnja delovna akcija študentov mariborske univerze bo že 14. po vrsti. Prvič je študentska delovna brigada "udarila" leta 1999, ko so v Bovcu pomagali odpravljati posledice katastrofalnega potresa, ki je leto poprej prizadel Posočje. Podobno pomoč so leto kasneje ponudili v Kobaridu, leta 2001 so v Logu pod Mangartom odpravljali posledice zemeljskega plazu. Za tem so v Osilnici na Dolenjskem urejali potok in turistično pot, v slovenski Istri so pomagali obnavljati znamenitosti vasi, obnavljali so poljske poti in okolico cerkve.

Leta 2004 so izvedli dve brigadirski akciji. Na Kozjanskem so na Bohorju pomagali dokončati vodovod, tudi tam so urejali turistične poti. Na izredni akciji so jeseni tega leta v Bovcu in Podsoči še enkrat pomagali družinam pri popotresni obnovi. Naslednje akcije so potekale v občinah Velike Lašče, Gradin v slovenski Istri, v Kotljah na Koroškem, leta 2008 so študenti znova delali na Kozjanskem, v občini Kozje so urejali poti, vhod in notranjost zapuščenega rudnika, v ta kraj so se pozno poleti vrnili še enkrat in pomagali odstranjevati posledice avgustovskega neurja. Delali so še na Primorskem in Goričkem ter v Žužemberku.

Franc Kramer
 

Vecer.si 26.04.2012

Delovna brigada Študentske organizacije Univerze v Mariboru je doslej opravilaže 13 akcij. Povsod so si jih krajani zelo zapomnili.
 
Delovna brigada Študentske organizacije Univerze
v Mariboru je doslej opravila že 13 akcij. Povsod so
si jih krajani zelo zapomnili. (Arhiv Šoum)
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27532

Informacije

Informacije