Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Med prazniki v planine

Večer, Koroška - Jurij Berložnik: V času praznikov so najbolj priljubljene planinske postojanke odprte nonstop; v novi sezoni se skoraj povsod obetajo posodobitve.

Koča Planinskega društva Mežica na Grohotu, na Raduhi, je letos dobila novega oskrbnika, Slavka Tirška. Ta je kočo za planince odprl včeraj, odprta bo neprekinjeno do konca praznikov, potem v maju le ob koncih tedna, z začetkom junija bo planincem na voljo vsak dan. Kot je povedal predsednik Planinskega društva (PD) Mežica Rudi Burjak, bodo letos na Grohotu zamenjali streho in kotlovnico.

Za naložbo, ki jih bo stala 30 tisoč evrov, so polovico denarja že pridobili na razpisu Fundacije za šport, polovico pa se trudijo zbrati pri donatorjih, v najslabšem primeru se bodo morali odločiti za najetje kredita. Zamenjava strehe bo trajala predvidoma dva tedna, Burjak pa zagotavlja, da bo planinski koča nemoteno odprta. Zelo aktivni so tudi v drugem planinskem domu PD Mežica, na Peci, kjer so se že lani vključili v projekt Planinske zveze Slovenije Okolju prijazna koča. "Sam objekt je že prijazen okolju, zdaj bomo k temu spodbujali še planince," je dejal Burjak, ki pripravlja posebne mape, ki bodo s svojo vsebino obiskovalca seznanjale z ekologijo in ga navduševale za prijaznost do okolja, poleg tega bo dobil veliko informacij o Peci, možnostih krajših pohodov in o kralju Matjažu. Dom na Peci želijo mežiški planinci priključiti tudi v skupino Mladim družinam prijazne koče. Ker je v njem veliko še neizkoriščenega prostora, nameravajo znotraj urediti igralnico za otroke, pred domom pa poskrbeti za mini plezalno steno in igrala. Roman Abraham, ki je oskrbnik koče na Peci že več let, jo je odprl včeraj, goste pričakuje vsak dan do konca praznikov. Od 1. junija dalje bo Dom na Peci odprt vsak dan razen ob ponedeljkih, v maju pa le ob koncih tedna.

H Koči na Kremžarjevem vrhu oskrbnika Darja in Matijaž Gostečnik vabita s sloganom Na Kremžar'co za dušo in telo. Gostečnika sta z včerajšnjim dnem prešla na poletni odpiralni čas, ko bo koča odprta vsak dan z izjemo torkov. Gostečnik ugotavlja, da je obiskovalcev te priljubljene točke nad Slovenj Gradcem iz leta v leto več, veliko je vsakodnevnih, razveseljivo pa je po njegovem tudi, da se v planine vračajo mladi.

Na široko odprta vrata bodo v času praznikov pričakala tudi pohodnike, ki se bodo podali na Uršljo goro. Pričakal jih bo novi oskrbnik Avgust Kordež. Po besedah predsednika PD Prevalje Jožeta Merca bodo še v maju v domu na Uršlji gori namestili čistilno napravo, ki jih bo stala okoli šest tisoč evrov.

Jurij Berložnik
 

Vecer.si 28.04.2012

Dom na Peci je podobno kot druge priljubljene planinske postojanke na Koroškem odprt vsak dan.
 
Dom na Peci je podobno kot druge priljubljene
planinske postojanke na Koroškem odprt vsak
dan. (Roman Abraham)
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije