Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR - 26.04.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V četrtek bo precej jasno, le v hribovitem svetu zahodne in južne Slovenije občasno zmerno oblačno. Pihal bo zmeren do okrepljen jugozahodni veter.
V petek bo pretežno jasno, veter bo oslabel.
V soboto in nedeljo bo sončno in zelo toplo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije za okolje RS je bilo v ponedeljek in torek v gorah večinoma oblačno in megleno vreme, le na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah je bilo občasno bolj sončno. Občasno so bile padavine, deloma plohe, ki so bile pogostejše v Julijskih Alpah.
Tam je do danes zjutraj zapadlo od 10 do skoraj 40 cm snega, drugod po naših gorah pa le do okoli 10 cm. V visokogorju je snežilo na mehko podlago, prejšnji sneg je bil večinoma suh, morda je bila kje tudi tanka skorja. Nižje je bila podlaga bolj preobražena in mokra. Okrepljen jugozahodni veter je zlasti v visokogorju delal zamete. Ledišče je bilo na nadmorski višini okoli 1800 metrov.
Strnjena snežna odeja sega do nadmorske višine okoli 1400 metrov, a je snega tam malo. Sneg je večinoma mehak in rahel, nižje pa moker in se je že sesedel. Na vetru izpostavljenih legah je sneg precej spihan, predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov so pogosti zameti.
Skupno je na nadmorski višini 1500 metrov do okoli 40 cm snega, na 2500 metrov pa v Julijcih do okoli 240 cm. Nevarnost snežnih plazov je predvsem v Julijskih Alpah nad okoli 1700 metrov 3., nižje ter drugod po naših gorah pa 1. do 2. stopnje, odvisno od nadmorske višine. Nevarna so predvsem strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se že ob manjši dodatni obremenitvi lahko sproži snežni plaz. Prožili se bodo tudi manjši in srednje veliki spontani plazovi.
Pred nami je obdobje suhega in sončnega vremena. Precej toplo bo. Že v sredo se je ledišče dvignilo do nadmorske višine okoli 2200 metrov in bo jutri že nad 3000 metrov. Zaradi otoplitve in vpliva močnega sonca se bo snežna odeja tudi v visokogorju hitro ojužila in sesedala ter preobražala. Sprva bo snežna odeja postala bolj nestabilna In lahko pričakujemo, da se bodo plazovi nekoliko pogosteje prožili spontano. V četrtek bo okrepljen jugozahodnik v visokogorju še prenašal sneg v zamete. Do petka zjutraj bo v visokogorju ostala nevarnost plazenja povečana.

Bilten URSZR: 26.04.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije