Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 26.04.12

ŠZL - Žiga Černe: Romarski, nočni, dnevni pohodi, obisk jame, po barju ... preživite praznične dni aktivno!

Z Rašce čez Kurešček
Za sprostitev med prihajajočimi prazniki (in še malo čez) vam bo na voljo več kot tristo dogodkov, izbira pa bo verjetno odvisna od vašega prostega časa, počutja in verjetno tudi debelini denarnice, vsaj zaradi že pregrešno dragega bencina. Vse prireditve najdete na www.rekreacija.si, tule pa jih je nekaj za spodbudo.
27. aprila greste lahko na lažji pohod od rojstnega kraja očeta slovenskega knjižnega jezika, do južnega roba Ljubljanskega barja. Zbirno mesto bo do 8.30 pri Domu borcev in mladine v Zapotoku, do izhodišča pa vas bodo odpeljali z avtobusi. Razgibane hoje čez Mali in Veliki Osolnik, Granjevice, Vodičnice in Kurešček bo za tri ure in pol, kar znaša 15 kilometrov. Informacije: 041 474 327, 041 949 677.

Pohod po mejah kartuzije Bistra
Na jugozahodnem robu Ljubljanskega barja, kjer danes domuje Tehniški muzej Slovenije, je do pred 230 let nazaj delovala prva kartuzija na Kranjskem. Zanimivo okolico boste lahko doživeli na pohodu okoli nekdanjega posestva, mi bo na zadnjo aprilsko nedeljo. Zbor bo ob 6.30 v Bistri, za kar 44 kilometrov dolgo pot pa boste potrebovali precej kondicije in primerno opremo za dvanajst ur hoje. Prijavnina bo deset evrov. Informacije: 041 884 433, www.borovnica.eu.

Krpanov pohod po Blokah
Kot pripoveduje Levstikova povest, je bil Martin Krpan spreten trgovec in seveda tudi odličen hodec. Kdo ve kolikokrat na leto je premeril pot med Trstom in Blokami in naprej. V spomin na junaka Bločani v nedeljo, 29. aprila pripravljajo pohod po Krpanovi poti. Izhodišče bo med 8. in 10. uro pri Bloškem jezeru na Volčjem, zložna pot pa vodi skozi številne vasi, mimo označenih znamenitosti naravne in kulturne dediščine (tudi mimo domačije Martina Krpana). Večina jo bo zmogla v štirih do šestih urah. Startnina bo pet in osem evrov. Informacije: 031 326 158, www.bloke.si.

Pohod po osmici Sveti Štefan
Če na zadnji aprilski dan ne boste na kakšnem kresovanju, se lahko udeležite pohoda po Kozjanskem, v okolici majhnega naselja, nedaleč od Šmarja pri Jelšah. Začetek bo ob štirih popoldne izpred gasilsko-kulturnega doma v Svetem Štefanu, čaka pa vas sprehod preko Sv. Štefana, Lekmarja, Babne reke in Babne brde. Startnina bo pet evrov. Informacije: 041 628 686, kozjansko.info.

Prvomajski pohod v jamo pod Babjim zobom
Praznik dela praznujete lahko tudi z obiskom roba Jelovice, ki se dviga nad dolino Save Bohinjke in nad vasema Bohinjska Bela in Kupljenik. Po nekaterih virih naj bi bila jama druga najstarejša jama v Sloveniji, saj naj bi bila izoblikovana že v času bohinjskega ledenika. Zanimiva je zaradi bogatega kapniškega okrasja in romboedričnih kalcitnih kristalov, ki so pri nas prava redkost. Njena posebnost so tudi številne živalske vrste, kot so jamski pajki, jamske mokrice, jamske stonoge in netopirji. Dostop do jame je urejen od parkirišča pod vasjo Kupljenik, za vzpon, ogled jame in sestop pa boste potrebovali okoli tri ure. Brezplačni ogledi bodo potekali do 14. ure. Informacije: 041 368 965, www.bled.si.

Pomladni nočni pohod v Krncih
Posvetimo se še dogodkoma, ki ju ponuja prihodnji vikend. 5. maja boste lahko ponoči hodili po jugu Goričkega. Začetek bo ob 22.00 pred gasilskim domom v Krncih, pot skozi Andrejce in Ivanovce pa bo dolga deset kilometrov. Vmes bo poskrbljeno za okrepčilo, zabavo in dobro voljo, za ostalo pa bo poskrbela noč, ki ima svojo moč... Informacije: 068 169 107, www.moravske-toplice.com.

Po poti starološkega romarja
V nedeljo, 6. maja se odpravite na krožno pot po cerkvah župnije Stara Loka. Začetek bo ob 8.15 na parkirišču pred Osnovno šolo Ivana Groharja v Podlubniku, v štirih urah pa boste obiskali cerkve v Stari Loki, na Križni gori, na Planici, v Crngrobu in v Pevnem. Povsod bodo pripravili kratke opise znamenitosti. Informacije: 031 482 809.
 

Športni koledar: planinstvo


G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije