Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rebuli izročili nagrado Rigoni Stern

Primorski dnevnik: V soboto zvečer na slovesnosti ob Gardskem jezeru

»Prepričani smo, da bi Mario Rigoni Stern podprl našo izbiro, da letošnjo nagrado podelimo Alojzu Rebuli.« Tako razmišlja zgodovinar Graziano Riccadonna, koordinator literarne nagrade Mario Rigoni Stern, ki so jo v soboto zvečer podelili v kraju Riva del Garda ob Gardskem jezeru. Dobitnik letošnje »nagrade za večjezično alpsko literaturo« je prejel tržaški pisatelj Alojz Rebula, avtor romana Nokturno za Primorsko, ki je lani izšel v italijanskem prevodu Martine Clerici z naslovom Notturno sull’Isonzo.

Nagrado v višini 10.000 evrov so 87-letnemu pisatelju izročili na koncu daljše slovesnosti, v središču katere je bil ob zmagovalcu tudi pisatelj, po katerem nosi nagrada ime. Gledališka skupina EOS je s fotografijo in besedo predstavila življenje Maria Rigonija Sterna (1921-2008), avtorja pomenljivih literarnih del (Il sergente nella neve, Ritorno sul Don ...), v katerih je skušal na izviren način ponazoriti kulturo gorskih ljudstev, trdno vez med hribovci in okoljem. Njegova vera v sočloveka in ideale večjezičnega, a skupnega doma, ki ga ponazarjajo Alpe, so prišle do izraza tudi v krajšem dokumentarcu.

Alojz Rebula se je medtem znašel tudi med nominiranci za osebnost meseca, ki jo v sklopu nagrade Osebnost Primorske 2012 prirejajo Radio Koper in Primorske novice. Tržaški pisatelj se za naslov poteguje v družbi zgodovinarja Jožeta Pirjevca, rokometaša Deana Bombača in skakalca Jake Hvale (glasujete lahko na www.primorske.si).

Več v tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije