Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mednarodno usposabljanje jamarskih reševalcev

Jamarski reševalci delujejo v okviru Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije. Njuni člani so prostovoljci. Reševanje v jamah zahteva veliko znanja, telesne kondicije, predvsem pa volje in humanosti. Njihova naloga je prva pomoč, oskrba poškodovanca v jami, po potrebi postavitev bivaka in seveda varen ter hiter transport poškodovanca na površje. Jamarski reševalci rešujejo vse, ki v jamskem svetu pomoč potrebujejo. Ogroženi niso le jamarji, temveč tudi tisti, ki so se v jamskem svetu znašli nehote zaradi zdrsa ali padca s površja, to so sprehajalci, obiskovalci, raziskovalci, poklicni delavci na terenu, gorski smučarji in tudi domače in divje živali. Posebej nevarne so naše jame visokogorskega krasa z vertikalnimi brezni. Veliko nesreč se v jamah pripeti prav nejamarjem in v zadnjem času tujim obiskovalcem slovenskih jam.

Za reševanje ponesrečencev v jamah je potrebno resnično veliko znanja in stalnega izpopolnjevanja. V okviru projekta EU PROTEUS, ki ga sofinancira EU – Finančni instrument za civilno zaščito, potekajo v letih 2012 in 2013 skupna usposabljanja slovenskih in hrvaških jamarskih reševalcev. Nosilec projekta ja Jamarska zveza Slovenije – Jamarska reševalna služba.

Za prvo usposabljanje v Sloveniji jim je Jamarsko društvo Simon Zima Gorje ponudilo urejeno plezališče, ki ga je gorjansko društvo uredilo v soglasju z Agrarno skupnostjo Poljšica, na njihovem zemljišču.
Enodnevno usposabljanje je bilo v soboto, 17. marca. Udeležilo se ga je 54 jamarskih reševalcev, 50 iz vseh sedmih jamarskih reševalnih centrov Slovenije in 4 s Hrvaške. Vsak udeleženec je moral preplezati, delno previsno in 30 m visoko steno. Skupno so izvedli reševanje ponesrečenca z imobilizacijo v steni in dvig ponesrečena iz stene.
Po oceni vodje projekta UE Proteus dr. Maksa Merela je bilo usposabljanje uspešno, k dobremu počutje udeležencev pa je prispevala tudi lepa narava in prijazni domačini.

Jože Skumavec
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije