Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 30.03.12

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Predviden razvoj vremena

V petek bo na Primorskem precej jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Popoldne se bo delno zjasnilo, v severni in severovzhodni Sloveniji bo zapihal severni do severozahodni veter.
V soboto bo precej jasno. Zapihal bo jugozahodnik, ki se bo pozno popoldne v severovzhodnih krajih obrnil v severozahodnik.
V nedeljo bo zjutraj in dopoldne pretežno oblačno. V Prekmurju in na Primorskem bo večinoma suho, drugod bo ponoči in dopoldne padlo nekaj malega dežja. Popoldne se bo jasnilo. Na Primorskem bo pihala zmerna burja. Hladneje bo.
V ponedeljek bo precej jasno. Zjutraj bo marsikje slana.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v tem tednu sončno in razmeroma toplo vreme. Ledišče je bilo večinoma malo nad 2500 metri. Snežna odeja se je v visokogorju čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Nižje je kopnela. Lavinske razmere se skoraj niso spremenile. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki nosi človeško težo, ali pa je strjena tudi v globino. Čez dan se pod vplivom močnega sonca zmehča, zlasti v nižjih nadmorskih višinah je zato čez dan sneg mehak in razmočen. V osojah visokogorja pa sneg ostaja večinoma pomrznjen.
Omembe vredna snežna odeja sega v osojah večinoma do nadmorske višine okoli 1100 metrov, na prisojnih pobočjih pa je kopno tudi nad 1700 metri. Na nadmorski višini 1500 metrov je strnjena snežna odeja predvsem na planotah in osojah, kjer je do okoli 20 cm snega. Nad 2000 metri je v Julijskih Alpah do okoli 80 cm snega. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje.
Snežna odeja je večinoma dobro preobražena in stabilna, nekoliko se labilizira čez dan predvsem na prisojnih pobočjih. Predvsem na spihanih mestih ter v senčnih legah je tudi nevarnost zdrsov. V petek bo deloma sončno, več oblačnosti bo v vzhodnem delu naših gora in hribov. V soboto bo pretežno jasno. V nedeljo bo sprva oblačno, občasno bo v gorah rahlo snežilo. Zapade lahko manj kot 5 cm snega. Čez dan se bo jasnilo. Ohladilo se bo, ledišče se bo spustilo do nadmorske višine okoli 1400 metrov. Snežna odeja bo pomrznila. Lavinske razmere se ne bodo kaj dosti spremenile, nevarnost plazov bo majhna, večja pa nevarnost zdrsov.

Bilten URSZR: 30.03.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije