Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični oskar Slovencema

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Jubilejna, 20. podelitev zlatega cepina (Piolets d'Or) za najboljši, najpomembnejši alpinistični vzpon na svetu v letu 2011 bo zagotovo za vselej ostala v spominu dvema slovenskima alpinistoma.

Sodniška žirija je namreč med šestimi nominiranimi alpinističnimi vzponi z zlatim cepinom nagradila slovenski vzpon v 6615-metrski steni K7 West v Pakistanu, smer Sanjači zlatih jam, kjer sta plezala Luka Stražar in Nejc Marčič, medtem ko je slovenska odprava Kitajska 2011 v Xuelian North East (smer Raz zaupanja) ostala le pri nominaciji.

Predsednik strokovne žirije, alpinist in novinar Michael Kennedy, je dejal, da podelitev nagrade Zlati cepin 2012 strokovna žirija ne vidi kot tekmovanje, ampak kot praznovanje alpinizma, predanosti in vrednot. "Alpinistični oskar najboljše ponazarja raziskovalni in pustolovski alpinizem na visoki tehnični ravni v minimalnem alpskem slogu ob spoštovanju okolja, narave, kulture in soplezalcev, ki ponazarja odlično zavezanost in predanost cilju. Z našo odločitvijo želimo navdušiti vse mlade alpiniste po vsem svetu, da pristopajo k alpinizmu in plezanju s strastjo, spoštovanjem do gora, narave, soplezalcev ter s ponižnostjo in skromnostjo. Alpinizem ni tekmovanje, alpinizem se rodi v srcu, ki iz njega izhaja," je dejal Kennedy. V obrazložitvi strokovne žirije je med drugim pisalo, da sta mlada slovenska alpinista dosegla vrh K7 West v tridnevnem vzponu v alpskem slogu preko še nepreplezane severozahodne stene, smer pa je bila dolga več kot 1600 metrov. Značilnosti njunega vzpona so bile raziskovanje, tehnične težave, minimalističen slog in predanost, poleg tega pa je mogoče izpostaviti tudi čisti lahki alpski slog, timski duh, strast, skromnost in srčnost ter še posebej, da jima je kot neprofesionalnima alpinistoma uspelo preplezati takšno smer.

Alpinista, 23-letni Luka Stražar, sicer študent geografije, in 26-letni Nejc Marčič, ki dela v gradbeništvu, sta dejala, da sta bila izredno vesela že nominacije, še posebno, ker sta se znašla v družbi izkušenih alpinistov. "Ko greš na odpravo, ne razmišljaš o drugih stvareh, kaj šele o kakšni nagradi. Zlatega cepina nisva pričakovala, je pa to potrditev, da sva na pravi poti v alpinizmu in da delujeva dobro. Predvsem pa je to ogromna spodbuda za naprej," sta dejala nadobudna alpinista.

Sicer pa so bili Slovenci v minulih letih že večkrat uspešni na tovrstni podelitvi tako imenovanih alpinističnih oskarjev. Prvi zlati cepin sta leta 1992 prejela Marko Prezelj in Andrej Štremfelj za prvenstveni vzpon po južnem stebru osemtisočaka Kangčendzenge. Leta 1997 sta ga prejela Tomaž Humar in Vanja Furlan za novo smer v severozahodni steni Ama Dablam (6812 metrov) v Nepalu, leta 2007 je nagrado že drugič prejel Marko Prezelj, saj sta skupaj z Borisom Lorenčičem preplezala novo smer v stebru Čomolharija (7326 m). Istega leta je prejel zlati cepin po mnenju občinstva še Pavle Kozjek.

Gabrijel Toplak
 

Vecer.si 29.03.2012

Visoka alpinistična nagrada za slovenska alpinista, ki sta preplezala 6615-metrsko steno v Pakistanu, Luko Stražarja in Nejca Marčiča.
 
Visoka alpinistična nagrada za slovenska alpinista, ki sta
preplezala 6615-metrsko steno v Pakistanu, Luko Stražarja
in Nejca Marčiča. (Zdenka Mihelič)

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije