Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Medvedji brlog v dobrépoljski gori

Slovenec (1922): Te dni je šla petorica fantov iz Kompolj podirat smreke v goro, ki loči dobrepoljsko dolino od ribniške. Ko pridejo visoko pod vrh, se ustavita dva pri eni, dva pri drugi smreki in začnejo spodžagovati.

Peti, sin znanega Mustarja, pa leze po žlebu čez skalovje, da bi pogledal, katera smreka jo žigosana za pod žage. Ko se vzpne preko skaline, so mahoma požene proti njemu velika medvedka, ga objame s prednjima tacama neusmiljeno krog vratu in stisne k sebi. Medvedka in fant padeta na tla in se kotalita po skalah navzdol. Muslarjev sin kriči, kar da sapa in grlo. Na obupne klice prihitijo ostali štirje na lice mesta in najdejo fanta v nezavesti.

Čudoma so se čudili, ko jim je, ko je prišel do sape, začel pripovedovati o nepričakovanem tesnem objemu, ker medvedke ni bilo nikjer. Ko so pa vsi skupaj oboroženi zlezli preko skalovja, so zagledali na nasprotni strani dva metra globok brlog, kroginkrog lepo maskiran s smrečjem.
Po kratkem brskanju so našli gorko zavitega mladiča in ga veselih obrazov odnesli domov. Medvedek se drži sicer še precej kilavo, vendar pa prav pridno vleče po cuclju kravje mleko, ki ga ima dovolj na razpolago, ker obiskuje medvedjega princa staro in mlado, moški in ženske ter prav nič ne štedijo z mlekom.

Ekspedicija kmetov, ki se je naknadno podala v goro, ni mogla izslediti medvedke, kar bi se bilo morda še zgodilo, če bi se ljudje ne bali nepričakovanih »objemov«. Mustarjev fant je ranjen na roki, na kateri se poznata dva zoba in ki je precej močno otekla. Tudi sicer ga je kosmatinka precej pretisnila, vendar je izven vsake nevarnosti.

Slovenec, 2. april 1922
 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije