Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Orli odnesli tri pastirce

sreda, 18. marec 1942, ob 20:29, Boris Štupar, ogledov: 1515

Domoljub (1942): Med vsemi orli je kondor, ki živi v visokih Andih Južne Amerike, največji.

Kondor je tako velik in močan, da odnaša ovce in tudi razno divjad, ki jo zaloti kje na prostem. Dogodilo se je tudi že, da je odnesel kakega otroka. Zdaj pa poročajo argentinski listi, da so trije kondorji odnesli kar tri pastirce, ki so pasli svoje ovčice na podnožju 3600 metrov visoke gore Sv. Lovrenca ob reki Rio Oro.
Zgodilo se je takole: Ko so bili pastirčki vsi zaverovani v svojo igro, so se visoko nad njimi prikazali trije veliki kondorji in krožili dalje časa nad čredo ovac, potem pa so se spustili navpično navzdol. Kondorji se pa niso pognali v čredo, temveč med dečke. Vsak kondor je pograbil s kljunom in kremplji svojo žrtev ter se z njo pognal v oblake. Ljudje, ki sopazili ta prizor, so obstrmeli. Pograbili so za puške in pričeli zasledovati ptice roparice, ki so se vedno bolj izgubljale med oblake. Streljati nanje niso smeli, ker bi lahko zadeli tudi pastirčke. Če bi pa zadeli ptiča, bi fantiček padel z višine s tako silo na zemljo, da bi se razbil.
Zato so se vdali v usodo in bili prepričani da svojih pastirjev nikdar več ne bodo videli živih. Kako veliko pa je bilo presenečenje njihovih staršev, ko so se fantički, čez nekaj dni vrnili domov zdravi in veseli. Svojim staršem so otroci pripovedovali, da so jih kondorji nosili nekaj časa po zraku, nato jih pa odložili ob višje ležečem obronku gore ter takoj odleteli dalje. Na tem kraju so jih pozneje našli ljudje vse prestrašene in obnemogle. Najprej so jih okrepčali nato pa odpeljali na njihove domove.

Domoljub, 18. marec 1942

 

eXTReMe Tracker