Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kam pa vi? Plezat?

Slamnik/marec 2012, št. 3 - Uroš Pavlič: ... Ali ste nori?

Nekega toplega popoldanskega dne s prijatelji po službi sedimo na kavi in se sprašujemo, kaj bi počeli preostanek popoldneva. Ideje padajo kot dež, nekatere izmed njih nas le nasmejijo, zaradi drugih bi nas naslednji dan lahko bolela glava, vsi pa se strinjamo, da želimo biti fizično aktivni.
Kolesarili ne bi, tudi tekli ne – gremo plezat! Za sosednjo mizo sedi večja skupina ljudi, ki nas z neodobravanjem posluša in komentira. Naposled nekdo cinično vpraša: »Kam pa kam, fantje in dekle, ali ni malo pozno za v brege? Vas bo noč dobila, potem pa vas bo potrebno reševati. V hribe se hodi zjutraj.« Pridružijo se še drugi: »Kako dolga pa je ta smer? Boste plezali prosto? Veste, da se lahko ubijete, pomislite na svoje bližnje«. Vajeni takšnih komentarjev se nasmejimo in razložimo njihovo zmoto: »Športno plezanje je relativno mlad šport, primeren tako za otroke kot odrasle in starostnike. Plezalne smeri so kratke, ponavadi od 10 do 30 metrov, tako da varovalec stoji na trdnih tleh. Plezalec je vedno varovan z vrvjo, saj so plezalne smeri opremljene z varovalnimi pripomočki in sidriščem na vrhu smeri, kar plezalcu preprečuje padec na tla. Ko plezalec smer prepleza, ga varovalec počasi spusti na tla. Smeri so označene v knjigi »vodničku« z imenom, težavnostno stopnjo ter njeno dolžino, tako si plezalec vedno lahko izbira smeri, za katere se čuti primernega. Poškodb je malo, pogoj za to je seveda poznavanje osnov pri rokovanju z varovalno opremo, nekako tako kot pri vožnji z avtomobilom. Sprva se lovimo, kasneje pa zadeva postane enostavna. Povedano z drugimi besedami: »Vsak to zmore«.

Ko imamo osvojena osnovna znanja, potrebujemo le še nekaj osebne opreme: pas, varovalo, plezalni čevlji, vrv ter seveda soplezalca, ki nas bo varoval in nam delal družbo. Ker so plezališča športni objekti v naravi in kot taka zastonj, lahko govorimo o sorazmerno dostopni obliki rekreacije v naravnem okolju, praviloma odmaknjenem od urbanih središč, pa vendarle dovolj blizu – običajno je od parkirišča do plezališča 10 do 20 minut hoje.«
Malce jim postane nerodno, da so nas imeli za neodgovorne, zato se ponudijo, da nam plačajo kave. Ponudbo z veseljem sprejmemo in hkrati obljubimo, da jih bomo vzeli s seboj na plezanje. Naše popoldne je združilo vsa pričakovanja, preživeli smo ga ob rekreaciji, druženju in zabavi.

Če tudi vas zanima čedalje bolj priljubljena oblika rekreacije, se nam pridružite na osnovnem tečaju športnega plezanja! Vljudno vabljeni vsi, ki si želite kakovostno preživljati prosti čas ob družbi in zabavi.

Uroš Pavlič, trener in inštruktor športnega plezanja
Športno plezalni odsek Planinskega društva Domžale

ŠPO Domžale prireja Začetno šolo plezanja

S pričetkom 12. 3. 2012 ob 19.00 uri v prostorih PD Domžale (Kopališka 4, Domžale) Dodatne informacije: 040 630 740 (Uroš) up.sport.up@gmail.com. Izobraževanje organizira in vodi: Sport up
Obiščite nas na Facebooku: upSport

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije