Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Tolminski jamarji osvojili podzemni Mount Everest

Dnevnik: Člani jamarske sekcije PD Tolmin so v 28 urah pod zemljo premagali 1298 metrov nadmorske višine in se kot prvi povzpeli iz Male Boke do Kaninskih podov

Bovec - Tričlanski ekipi Jamarske sekcije Planinskega društva Tolmin je v Kaninskem pogorju uspel podvig, ki bi bil v alpinizmu primerljiv z osvojitvijo Mount Everesta. Tjaša Rutar, Iztok Možir in Dejan Ristič so se namreč kot prvi povzpeli po Mali Boki prek jamskega sistema BC4 do Kaninskih podov, medtem ko je v nasprotni smeri - od zgoraj navzdol - ta jamski svet doslej prečilo šest jamarskih ekip.

Tolminska trojka je prečenje opravila v pičlih 28 urah, s tem da so si med prehodom iz Male Boke v BC4 vzeli tudi šest ur za počitek. "Jamarji so 18. februarja ob 9.30 vstopili v jamo Mala Boka na nadmorski višini 433 metrov, izstopili pa so naslednji dan, 19. februarja, ob 13.30 na vhodu v brezno BC4 na Kaninskih podih na nadmorski višini 1731 metrov v bližini pogorele planinske koče Petra Skalarja. V tem času so preplezali 1298 metrov nadmorske višine," je povedal predsednik Jamarske sekcije planinskega društva Tolmin Zdenko Rejec, ki je bil tudi član spremljevalne ekipe.

Po Rejčevih besedah je že prečenje v nasprotni smeri - od Kaninskih podov proti Mali Boki - izredno velik podvig, tokratni pa je še toliko večji, ker gre za nenehen vzpon. "Najhitrejša jamarska ekipa se je - brez počitka - od vrha proti dnu skozi pet kilometrov jam prebila v 18 urah. Pri vzponu pa najbolj izurjeni in najhitrejši porabijo približno eno uro na sto metrov, tako da gre v tem primeru za izreden jamarsko-športni dosežek, ki zahteva izjemne kondicijske sposobnosti," je pojasnil Rejec.

Tolminski jamarji so jamo Mala Boka raziskovali vse od leta 1971, vendar prehoda proti Kaninskim podom niso našli. Prelomno je bilo leto 2004, ko so na Kaninu raziskovali poljski jamarji in naleteli na brezno BC4. Naslednje leto so tolminski jamarji skupaj z italijanskimi kolegi prvič prebili ožine med Kaninskimi podi in BC4 ter se spustili v Malo Boko. S tem so odkrili drugi najgloblji jamski sistem na svetu s spodnjim in zgornjim vhodom.

www.dnevnik.si/ 29.02.2012


PD Tolmin/G-L: Mala Boka - BC4

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije