Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pravljice in legende od Učke do Dubrovnika

Obalne galerije Piran: Ilustracije Štefana Turka

ŠTEFAN TURK
Pravljice in legende od Učke do Dubrovnika, ilustracije

Galerija Herman Pečarič Piran
2. marec - 15. april 2012

Otvoritev: petek, 2. marec 2012 ob 19. uri

V sodelovanju s Skupnostjo Italijanov G. Tartini Piran bo uro pred otvoritvijo, ob 18.uri, v Tartinijevi hiši predstavitev knjige Le scale della Madonna avtorja Giacoma Scottia in založbe Edizioni Antony, ki jo bo vodila Barbara Costamagna.

Štefan Turk prihaja iz sosednjega tržaškega prostora. Osnovna teoretična likovna znanja je dobil na študiju umetnostne zgodovine na tržaški univerzi, praktična pa na več poletnih tečajih slikanja pod vodstvom mentorja prof. Nina Perizia ter na tečaju za ilustracijo na mednarodni šoli ilustracije v Sarmedeju pri Trevisu. Še kot študent se je že na začetku devetdesetih začel predstavljati na skupinskih razstavah, samostojno pa razstavlja od leta 1993. Pogled v njegovo dosedanje likovno ustvarjanje ga kaže kot radovednega iščočega likovnika, ki ga ob primarni težnji v doseganju lastnega in prepoznavnega likovnega izraza kreativno navdihujeta raziskovanje in eksperimentiranje v različnih zvrsteh slikarstva, risbe, grafike in ilustracije. Na prvi samostojni razstavi v Obalnih galerijah Piran bodo na ogled originalne ilustracije Pravljice in legende od Učke do Dubrovnika, objavljene v istoimenski publikaciji.

Iz kataloga:
»MISTIKA IN LIRIKA V ILUSTRACIJAH ŠTEFANA TURKA

Posebno pozornost pa pritegnejo ilustracije, ki se jim Turk v zadnjih letih veliko posveča ter so objavljene v več publikacijah in v koledarju. Najnovejše, lani ustvarjene ilustracije za knjigo Le scale della Madonna, Favole e leggende dal Monte Maggiore a Ragusa (izšla 2012 v založbi Edizioni Antony), predstavljamo na njegovi prvi samostojni razstavi v piranski galeriji. Ta zvrst slikarstva je znotraj omenjenega izraznega medija gotovo unikum: ne le da od avtorja zahteva upoštevanje vsebine teksta, zahteva tudi individualno poglobljeno dojemanje in interpretiranje. Hotenje, da ilustracije presežejo zgolj dopolnilno narativno funkcijo, je opazno tudi na razstavljenih originalnih ilustracijah, realiziranih v mešani tehniki na papirju.

V knjigi je objavljenih 47 ilustracij kot avtorjevih subjektivnih interpretacij 47 zapisanih zgodb, ki jih je Giacomo Scotti zbral na področju zahodne Slovenije, Istre in Dalmacije. Očitna je ilustratorjeva namera v raziskovanju in v vživetju v dediščino ustnega izročila v tem mediteranskem prostoru. Kljub dejstvu, da so v zapisanih pravljicah in legendah zabrisane meje med resničnim in izmišljenim, nas le-te popeljejo v čas preteklosti: v svet vsakodnevnega življenja in preživetja, verovanj, pa tudi čudežnih dogodkov, torej v vse tisto, kar se je skozi številne generacije prednikov ohranilo do danes. Prizori v ilustracijah so preprosti in prepoznavni; izhajajo seveda iz fabule, zapisane zgodbe, vendar pa jim je dodana še subjektivna nota razumevanja. Ob prebiranju literarnih predlog je Turk gotovo sleherno pripoved po svoje podoživljal, mentalno in emocionalno, ter jih kot likovnik interpretiral v nove, barvito vabljive slikarske izpovedi. Upodobljeni so sicer le konkretni segmenti iz dogajanja v posamičnih zgodbah, torej tisti, ki so likovnika tudi s svojo mitično sugestivnostjo najbolj navdihnili. Najpogosteje je upodobil očitno njemu najpomembnejše človeške in živalske figure v določenem trenutnem aktu dogajanja tako, da je opazno - ponekod celo poudarjeno - trenutno in konkretno vidno čustveno doživljajsko stanje. Figure so nosilke znanih občečloveških čutenj: veselja, žalosti, zvedavosti, strahu in groze, jeze in besa, pa seveda hrepenenja; znotraj njih ne manjka humornih, grotesknih, ironičnih, pa zabavnih, otroško igrivih in dobrohotno prijaznih situacij in izrazov, torej najbolj univerzalnih stanj ljudske biti. Od tod ilustratorjeva hotena shematizacija v upodabljanju izbranih motivov in namera v deformacijah konkretnih segmentov teles, ki jih postavi v nedoločljive prostore, opredeljene le z avtorsko prepoznavnim intenzivnim koloritom. ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije