Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

"Lesena hiša in gozd okrog"

Večer, Koroška - Jurij Berložnik: Koroški obraz - Andreja Voler, zdravnica, ki je postala prva gorska reševalka Gorske reševalne službe Koroška.

Gorska reševalna služba (GRS) Koroške je dobila prvo gorsko reševalko. Ta neustrašna ženska je mlada zdravnica Andreja Voler iz Javorja, ki zase sicer pravi, da ni brez strahu, boji se na primer ljudi pod pustnimi maskami. Tudi mesta ji niso všeč, v času študija v Mariboru se je peljala domov ob vsakem prostem trenutku. "Če smo končali do 15. ure in so se predavanja nadaljevala naslednje jutro, so sošolci vedeli, da se bom peljala domov. Dve uri vožnje v eno smer, ampak za sprehod s psom po gozdu se splača," je povedala gorska reševalka, specializantka splošne kirurgije, ki dela v slovenjegraški bolnišnici. Od doma, od kmetije Šumnik v Javorju, več kot tisoč metrov visoko, do Slovenj Gradca ima le dobrih 20 kilometrov, a ne po glavni cesti, po lokalnih cestah na relaciji Zgornji Razbor-Suhi Dol-Podgorje je v službi dosti hitreje.

V gimnaziji je bila do zadnjega prepričana, da bo gozdarka, v zadnjem trenutku se je odločila za medicino. "Že takrat sem imela v mislih, da bi bila gorska reševalka, do njih in alpinistov sem vseskozi čutila poseben 'rešpekt'," a do prvega srečanja je prišlo šele v času študija. Pri predmetu kirurgija so imeli tudi uro o GRS. Doktor Samo Fokter ji je dal kontakt koroških gorskih reševalcev in postala je pripravnica. V plazu na Raduhi leta 2010 je prvič sodelovala v akciji in ob tragičnem izidu, smrti dveh mladeničev njenih let, je bila pretresena. Smrt na oddelku, v bolnišnici je nekaj drugega kot nenadna, tragična nesreča v gorah, pravi Volerjeva. Del specializacije si želi opraviti v tujini, a tam ne bo ostala. "Lesena hiša, okrog gozd, nekje v Javorju, tam se vidim v prihodnosti," razmišlja mlada zdravnica, ki se sicer rada poda v svet, a natančno ve, da ji je doma najljubše. "Tu so boljši odnosi, tu je manj narejenih gospodov, tudi med zdravniki so odnosi boljši." Kot zdravnico jo je precej presenetila enomesečna praksa v bolnišnici na Siciliji. "Začeli smo ob devetih, ob dvanajstih smo šli na kosilo, ob enih pa smo bili že na plaži, saj ne moreš verjeti, da je tudi to možno znotraj EU," je bila rahlo zgrožena. Služba, GRS in podiplomski študij pri njej brezdelja ne dopuščajo. Čas je morala dobro obvladovati že od malega, saj ga ji je zaradi oddaljenosti vselej precej pobrala tudi vožnja. Za aktivnosti GRS si ga bo z veseljem vzela, 11. februarja je na Zelenici opravila še drugi, zimski del izpita za gorsko reševalko in se skupaj s še štirimi kolegi pridružila GRS Koroška. "Inštruktor nam je rekel, da smo pušeljc, zato le napišite še moje kolege, s katerimi smo skupaj naredili izpit," je zahtevala Volerjeva, ki ne uživa, kadar je v središču pozornosti. Skupaj s prvo reševalko so se GRS Koroška pridružili še Blaž Penec, Rajko Kos, Iztok Mencinger in Grega Golob.

Jurij Berložnik

Vecer.si 22.02.2012

Andreja Voler se dobro znajde v družbi moških sodelavcev; med kirurgi  so ženske redke, med gorskimi reševalci pa jih skoraj ni.
 
Andreja Voler se dobro znajde v družbi moških
sodelavcev; med kirurgi so ženske redke, med
gorskimi reševalci pa jih skoraj ni. (Jurij Berložnik)

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije