Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Torbarska smer na Nanosovo Plešo

Moj blog - Klemen Purkart: Tale teden me bodo poleg diplome mučile še plezalne smeri na Plešo – Nanos, vsaj tako kaže?

Ostale so mi še tri, mogoče ravno do konca tedna? Ne, tole bo preveč … enkrat pa še sigurno! Ker vikend bo kot kaže rezerviran za Rozi navezo in visokogorje, pa še kak izlet bova naredila z mojo predrago. Komaj čakam vikend!

Celotna objava >> Torbarska smer na Nanosovo Plešo

Danes mi ni dalo miru in tako sva naveza gasilec - policist zlezla Torbarsko smer na Plešo (IV+, III, II in 180 m) … da ne bo še kdo rekel, da gasilci in policisti ne znamo sodelovati! Znamo in to samoiniciativno … pa še fino sva se imela v skalah. Jure je pač še vedno na prisilni bolniški oziroma domačemu razvajanju, baje je postal celo varuška???
Sicer pa ... Nanos tokrat čisto v drugačni luči: čez skalne skoke, po travnih policah, po gamsovi sledi, iz raza na raz, čez kamin … skoraj pravo visokogorje. Smer se začne tik ob Strmi poti na Nanos, tako da je dostop relativno kratek in udoben. Čeprav moram priznati, da me je malo pobralo. Roman je držal kar hiter tempo ... jaz pa sem poznan po tem, da nekako ljubim kratke dostope in uživaški tempo.

Najtežji del smeri je takoj na začetku, ko se je potrebno povzpeti čez skalni skok, ki je mestoma poraščen z nadležno travo. Tule so prav prišli metulji, saj ni bilo dobrih manjših razpok za zatiče … je pa bila na tem skoku še najbolj kakovostna skala. Višje je postajala čedalje bolj krušljiva in potrebna je bila pazljivost pri iskanju oprimkov, prav tako nisem želel sprožiti kakšnega kamna na so-plezalca spodaj. Celotno smer se prepleza v 5 raztežajih, vmes je par travnatih izravnav in dve »pazi na zdrs« prečnici. Na naju ni pozabila niti šibka burja, ki je na enemu delu prav lepo vlekla … sreča, da naju ni spremljala do vrha, nebi bilo za uživat! Smer ves čas poskuša slediti izrazitemu grebenu, kateri se konča cca. 100m pod Plešo. Iz smeri izstopimo ravno v višini smerokaza, ki stoji na Strmi poti, tik nad koncem varovanega dela. Potrebno je še desno prečenje večje travnate grape, katera mora biti v mokrem vremenu nevarna kot hudič! Ko doseževa pot pospraviva opremo in se že v mraku spustiva v dolino. Ravno pravo tempiranje in super plezanje …

Klemen Purkart

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije