Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinca sta noč preživela v bivaku

Dnevnik

Krvavec - Na Zvohu se je končala reševalna akcija, ki se je začela že v nedeljo, ko sta se mlada Gorenjca iz Škofje Loke in Kranja namenila plezati diagonalno smer v Kalškem grebenu. Slaba vremenska napoved za tisti dan ju očitno ni odvrnila.

Njuna kalvarija se je začela ob vrnitvi. Stara sta 20 in 30 let, sicer dobra plezalca - a očitno s premalo izkušnjami za zimsko gibanje v takih razmerah v gorah. "Najprej sta poklicala po telefonu prijatelja in stekla je reševalna akcija. V njej je v dveh dneh sodelovalo okoli 35 reševalcev z Jezerskega, iz Kamnika in Kranja. Že v nedeljo se je ekipa sedmih reševalcev odpravila v smeri Dolge njive in ugotovili so, da so razmere zelo težke, s snegom, ledom in plazovi. Ponoči so prespali v lovski koči, alpinista pa sta tudi zaradi dobre opreme lahko bivakirala v gorah in prestala noč. Naslednji dan smo odšli na pomoč tudi iz krvavške smeri preko Zvoha in prva skupina reševalcev je mladi par našla ter ju uspešno pripeljala z Dolge njive. Srečali smo se in akcijo zaključili na Krvavcu," je dejal izkušeni reševalec Zvone Korenčan iz GRS Kranj. Ni komentiral odločitve plezalcev, da odideta v gore v nedeljo, poudaril pa je težke zimske razmere in srečen razplet: "Dobro je, da sta bila nepoškodovana, saj bi v nasprotnem primeru imeli res zelo težko reševanje!"

Če zanemarimo dejstvo, da so gorski reševalci še enkrat tvegali svoja življenja za druge, je treba dodati tudi olajševalno okoliščino: na grebenih je bilo manj snega od pričakovanj, saj je veter razpihal novozapadlega. Alpinista pa sta tudi prisebno ugotovila, da v temi ne bosta mogla varno sestopiti, in po nedeljskem klicu na pomoč so včeraj lahko vsi skupaj zapustili nevarne gore, zadovoljni z razpletom.

Lani so gorski reševalci opravili 406 posredovanj, slovenske gore pa so terjale 13 življenj gornikov. Letos so gorski reševalci že opravili 45 akcij, dve osebi pa sta umrli. Kot vedno ob takih dogodkih velja vse obiskovalce zimske narave opozoriti na gibanje v gorah in na spremenjene razmere. Prav tako pa veljajo opozorila glede zaledenelih jezer, ribnikov in bajerjev, kjer so višje temperature že prispevale k tanjšanju ledene skorje.


Alpinista premražena, a nepoškodovana

Moški in ženska sta noč prebivakirala približno 150 metrov pod vrhom Kalškega grebena (2224 nadmorskih metrov).

Kranj - Kranjski gorski reševalci so danes na varno pospremili alpinista, ki sta noč bivakirala približno 150 metrov pod vrhom Kalškega grebena (2224 nadmorskih metrov).

Moški in ženska, ki sta bila dobro opremljena, sta na pomoč poklicala v nedeljo okoli 21. ure. Izvedeli smo, da sta se odpravila na pot v nedeljo okoli 6. ure s Suhadolnika in sta zaradi snežnih razmer za pot do izhodišča namesto uro in pol porabila dvakrat več časa. Nato sta do mraka nadaljevala plezanje. Ko sta se prek južne strani hotela vrniti do izhodišča, sta jima to onemogočila sneženje in tema.

»Z njima sem govoril že v nedeljo zvečer, a jima napotki, kako se vrniti, v temi in slabem vremenu niso koristili,« je dejal Zvone Korenčan iz GRS Kranj. Alpinista sta pod vrhom Kalškega grebena bivakirala vso noč.

Že v nedeljo zvečer sta se proti njima odpravili dve skupini gorskih reševalcev. Prvi skupini, v kateri je bilo sedem reševalcev, je ob dveh ponoči uspelo priti do Dolge Njive in v lovski koči so prebili noč.

Druga skupina, ki se je na pot odpravila nekoliko pozneje, se je zaradi plazov v nedeljo zvečer obrnila v dolino. V akciji, ki sta jo vodila Bine Šter in Matej Kranjc, je sodelovalo 35 članov GRS Kranj. Pripravljeni so bili še reševalci z Jezerskega in iz Kamnika, a njihova pomoč ni bila potrebna. Reševanje se je nadaljevalo danes zjutraj.

Skupina reševalcev, ki je noč prebila v lovski koči, je dopoldne prišla do alpinistov. Z drugo ekipo gorskih reševalcev, ki so se včeraj zjutraj odpravili s Krvavca in prek Zvoha po grebenu, so se srečali na Korenu. Okoli poldneva so se vsi skupaj vrnili na Zvoh.

Alpinista, ki sta bila nepoškodovana, a rahlo prezebla, so nato tudi s pomočjo krvavških žičničarjev, ki so omogočili prevoz s teptalcem snega, varno pospremili v dolino.

Špela Ankele

www.dnevnik.si/ 21.02.2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


  20.02.12, 20:00

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije