Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

6. vaja alpinistične šole 2011/12

AO Kamnik - Katja Klemen: ... je potekala pod Skuto z bivakiranjem v snežni luknji in plezanjem grap naslednjega dne v Rinkah. Kljub mrazu smo noč s 7. na 8. januar 2012 tečajniki dobro prestali.

V soboto, 7. 1. 2012, smo se z alpinistično šolo odpravili na dvodnevno zimsko turo. S težkimi nahrbtniki smo se odpravili skozi Žmavcarje do bivaka pod Skuto. Ko smo prispeli do bivaka, smo bili vsi zelo srečni, saj smo lahko odložili odvečno prtljago in tako za polovico lažji nadaljevali pot na Tursko goro.

Na vrhu je bilo kljub mrzlemu vetru veliko veselja, saj skoraj nihče od nas tečajnikov pozimi ni bil na dvatisočaku. Naredili smo nekaj slik, potem pa hitro odpravili z vrha. Na poti nazaj do bivaka smo imeli še nekaj vaj: ustavljanje s cepinom, izdelava sidrišč, spust po vrvi na dveh cepinih, snežna goba. Malce utrujeni smo prišli do bivaka, vendar nas je čakalo še veliko dela.

Morali smo skopati snežno luknjo za devet ljudi. Najprej smo se malce okrepčali s čajem in juho, potem pa kar zavihali rokave in začeli s kopanjem. Potrebovali smo slabih 5 ur, da smo naredili snežni apartma za 9 ljudi. Takoj smo se namestili in zaspali kot ubiti.

Zjutraj je bilo zelo pestro, saj smo zaspali in smo se morali precej hitro pripraviti za plezanje po grapah. Tri naveze smo šle plezat grape v Rinke, četrta naveza je opravila pristop na Skuto in peta pristop na Malo in Štajersko Rinko. Počasi smo kapljali nazaj v bivak, kjer smo se najprej malce okrepčali, potem pa hitro pospravili ter se odpravili nazaj v dolino. Polni novega znanja ter dobre volje smo se ustavili še pri Jurju, kjer smo ob hladnem pivcu lepo zaključili turo.

Katja Klemen

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije