Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Država presenetila tolminske reševalce

torek, 10. januar 2012, ob 11:47, Boris Kumer, ogledov: 993

Dnevnik: Reševalci Gorske reševalne službe Tolmin, ki že nekaj let zapored premikajo rekorde v številu posredovanj, so po številnih zapletih le prišli do novega reševalnega vozila. To pa se ni zgodilo s pomočjo države, ampak so se morali reševalci - podobno kot z nabavo osebne opreme - znajti kar sami.

Čeprav na leto opravijo največ reševalnih akcij med vsemi gorsko-reševalnimi službami v državi, jim ta zaradi krčenja sredstev ni omogočila zamenjave povsem upehanih vozil. Eno izmed dveh terenskih vozil, s katerima so lani prevozili skoraj 3000 kilometrov, je staro že 18 let.

Načelnik gorske reševalne službe Tolmin Žarko Trušnovec je povedal, da so denar za nakup novega vozila zbirali na raznih koncertih, predavanjih in drugih dobrodelnih prireditvah. Finančno pomoč za sodobnega štirikolesnika so prispevali tudi številni posamezniki in občine, kjer tolminski reševalci nesebično rešujejo človeška življenja. Skupno je bilo kar 64 različnih darovalcev.

"Res nismo mogli več čakati. Posredovanj imamo veliko in kaj lahko bi se zgodilo, da bi nas tako staro vozilo pustilo na cedilo v najbolj neprimernem trenutku. Veliko reševalnih akcij namreč poteka po težko dostopnih terenih; po vojaških cestah iz prve svetovne vojne, mulatjerah in gozdnih poteh, kjer je zelo pomembno, da je terensko vozilo brezhibno in varno. Poleg tega pa je tudi vzdrževanje tako starega vozila zelo drago," je pojasnil Trušnovec.

Pred dnevi pa je tolminske gorske reševalce razveselila še ena novica, saj je država nenadejano nakazala 25.000 evrov, s čimer bodo po besedah Trušnovca v nekaj mesecih zamenjali tudi drugo - deset let staro vozilo.

eXTReMe Tracker