Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 03.01.12

Pri plezanju omahnil - Izgubili so se trije pohodniki
Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah 

Ob 9.35 je plezalec pri plezanju na Storžič v občini Tržič, omahnil približno 50 metrov po melišču in se pri tem poškodoval. Reševalci GRS Tržič so ga prenesli do vozila in prepeljali na zdravljenje v ZD Tržič.

Ob 16.35 so se na poti na Begunjščico v občini Tržič v megli izgubili trije pohodniki. Gorski reševalci Postaje GRS Tržič so pohodnike našli in jih nepoškodovane pospremili v dolino

Predviden razvoj vremena

V torek bo oblačno, padavine bodo slabele in čez dan povečini ponehale, najpozneje ob alpskodinarski pregradi. Popoldne se bo predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji delno zjasnilo.
V sredo bo spremenljivo do pretežno oblačno z občasnimi manjšimi padavinami, po nižinah kot dež. Zjutraj in dopoldne bo ponekod pihal jugozahodni veter.
V četrtek bo spremenljivo, v zahodni Sloveniji pa pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Zvečer bo ob prehodu vremenske fronte prehodno deževalo.
V petek bo povečini sončno, ponekod bo pihal severozahodni veter.

Razmere v gorah 

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo ob koncu tedna v gorah suho in sprva večinoma sončno vreme. Zaradi temperaturnega obrata je bilo ledišče razmeroma visoko, občasno tudi nad 2500 m. Snežna odeja se je zato ojužila in nekoliko hitreje sesedala, ponoči pa tudi pomrznila, a predvsem na planotah in v mraziščih.
V ponedeljek so se pričele pojavljati padavine v zahodnem in južnem delu Julijskih Alp in predgorja, v noči na torek pa tudi drugod. Do danes zjutraj je v Julijcih in zahodnih Karavankah zapadlo od 20 do okoli 35 cm snega, drugod pa od 5 do 15 cm. Meja sneženja se je v času padavin nekoliko znižala, a je bila odvisna tudi od intenzitete padavin.
V torek zjutraj je bila na nadmorski višini okoli 1000 m, na vzhodu nekoliko višje, na zahodu pa v nekaterih Alpskih dolinah na okoli 900 m. Med sneženjem je pihal močan jugozahodnik, ki je delal zamete in opasti Novi sneg je rahel in mehak ter večinoma suh. S podlago se je večinoma kar dobro sprijel, slabše le v visokogorju nad okoli 2000 m. Predvsem na vzhodnih in severnih straneh grebenov so številni zameti in opasti.
V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 m do okoli 130 cm snega, na 1500 m pa do 70 cm. Drugod po naših gorah ga je na 1500 m do okoli 40 cm. Nevarnost snežnih plazov se je predvsem v visokogorju povečala na 3. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici, nižje ter v vzhodnem delu Karavank in na Pohorju pa je 1. do 2. stopnje. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom ter strma pobočja. Tam lahko že ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz. S strmejših pobočij se bodo sprva prožili tudi manjši

 

Bilten URSZR: 03.01.2012


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

         vreme = vse o vremenu, napovedi ...

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije