Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Če Mina Markovič ne bi plezala, bi plezala

Siol.si: Sportalov klepet z Mino Markovič

V Škofji Loki, v dvorani, v kateri na treningih preživi veliko časa, smo obiskali trenutno najbolj uspešno slovensko športno plezalko Mino Markovič.


Plezalka, ki je z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju prišla tudi do visokega četrtega mesta v izboru za slovensko športnico leta, je zelo simpatično in sproščeno dekle. Z lahkoto bi se za najvišja mesta borila tudi v izboru za miss simpatičnosti slovenskega športa, če bi ga imeli. Z uspehi postaja vse bolj prepoznavna, a za zdaj z oboževalci (še) nima preveč opravka. ''Fantje me ne oblegajo preveč. Nisem dobivala nobenih povabil, vsaj spomnim se ne. Morda pa so bila, pa sem jih spregledala. Ne vem. Sicer pa sem samska. Čas za fanta bi se verjetno naše, a trenutno ga nimam,'' skozi smeh pove Mina Markovič. Bolj resno govori, ko beseda nanese na njen šport. Ko pleza po stenah, strahu ne občuti. ''Tudi, če me je bilo kdaj strah, ko sem bila visoko na steni, je bil ta strah neupravičen. Če vse narediš tako, kot je treba in ne zganjaš bedarij, ni možnosti, da bi se poškodoval. Pripet si z vrvjo, pod teboj so debele blazine. Športno plezanje ni nevaren šport,'' pravi plezalka, ki se s plezanjem, od katerega se ne da zaslužiti prav veliko, zagotovo ne ukvarja zaradi denarja. ''Treniram in tekmujem zaradi zadovoljstva. Zaradi denarja zagotovo ne. Čeprav se seveda ne bi pritoževala, če bi ga bilo več. A sem tudi tako povsem zadovoljna,'' pravi in dodaja: ''Doslej še nikoli nisem razmišljala o tem, da bi prenehala s tem športom. Da bi dvignila roke od vsega in prenehala plezati. Seveda med treningi pridejo tudi težki trenutki, ko ti ne gre in ne veš, zakaj je tako. Ko bi si želel, da bi bilo bolje, pa ne veš, kako. A takrat se zberem, realno pomislim na vse skupaj in grem naprej. Naslednji dan je bolje.''

Zdaj, ko se je sezona zaključila, ima veliko več časa, kot ga ima sicer. A še vedno veliko časa za lenarjenje in zabave dekle, ki ponočuje zelo redko in večino življenja preživi zelo športno, tudi zdaj nima. ''Zagotovo je zdaj več časa za sprostitev in druge zadeve, ki se ne tičejo plezanja. Ko imam čas, se dobim s prijateljicami, si ogledam kakšen film, medtem ko knjig ravno ne berem. Z veseljem kdaj pa kdaj raje prelistam kakšno revijo. A zdaj imam veliko opravka z obveznostmi, ki sem jih med sezono prelagala in jih je potrebno opraviti. Med sezono je časa zelo malo. Če imam ob koncu tedna tekmovanje, gremo v četrtek na pot, v petek in soboto so tekme, v nedeljo gremo nazaj. Potem mi ostane le še tri, štiri dni. Dopoldne treniram, popoldne imam obveznosti v šoli ali kakšne druge obveznosti, tako da je časa zelo malo,'' pravi Ptujčanka, ki že nekaj časa živi v Ljubljani. ''Živim s sestro, s katero sva si zelo blizu, a sva neodvisne in imava vsaka svoje življenje. Tudi ona je športnica, poizkušala je tudi s plezanjem, a jo bolj veselijo drugi športi. Veliko teče in me včasih povabi, naj se ji pridružim. A grem raje sama, saj je prehitra zame,'' se smeji Markovičevi, ki se s sestro dobro razume. ''Dobro se razumeva. Skregava se skorajda nikoli ne. Naučili sva se živeti skupaj. Tudi hišna opravila sva si dobro razdelili. Ona, na primer, pomiva posodo, saj moram jaz paziti na svoje prste,'' je še razkrila uspešna športna plezalka, ki v prestolnici uživa. ''V Ljubljani imam veliko več možnosti ta trening in življenje na sploh. Ko sem začela živeti tukaj, se mi je odprlo veliko možnosti, ki jih na Ptuju nisem imela,'' je še povedala 24-letna Štajerka, ki študira psihologijo. ''Študij in plezanje dobro usklajujem. Predvsem si je potrebno postaviti prioritete v življenju, pa gre. V šoli mi ravno ne popuščajo, se pa lahko dogovorim za kakšen dodaten izpitni rok, saj sem ravno v izpitnih obdobjih največ odsotna,'' je še povedala pridna študentka, ki jo veseli, da športno plezanje v Sloveniji iz leta v leto pridobiva na veljavi. ''Pametno treniramo in rezultati so vidni. Trenutno smo uspešnejše punce, a za nami prihaja še veliko obetavnih fantov, o katerih bomo še slišali. Dekleta, ki smo zelo uspešna, smo jim zagotovo dober zgled in jim dale vedeti, da se lahko tudi v Sloveniji pride na sam vrh,'' je prepričana Markovičeva.

Z uspehi sta prišli tudi prepoznavnost in pozornost medijev. ''Po letošnji sezoni sem bila deležna odzivov raznoraznih ljubi, za katere sploh nisem vedela, da me tako pozorno spremljajo. Vsi so bili navdušeni in so mi čestitali. Zagotovo sem spoznala, da me spremlja veliko več ljudi, kot sem si mislila. Objav v medijih sicer ne zbiram, glede tega sem dokaj nevestna, imam pa srečo, da to zame opravljajo drugi,'' je priznala športnica, o medijski pozornosti pa dodala: ''Intervjujev je kar nekaj, a zdaj sem se že privadila. Prihajali so spontano, zdaj mi gre že dobro. Sem pa imela na začetku kar nekaj treme. Prvi intervju je bil za nek lokalni radio, če se prav spomnim. Takrat je bilo kar zanimivo,'' se je spomnila Markovičeva, ki namerava tekmovati še nekaj časa. ''Glede na to, v kakšni formi sem, o zaključku kariere trenutno sploh ne razmišljam. Bo že prišel čas, ko bom začela razmišljati tudi o tem. Prepričana sem, da je pred menoj še nekaj uspešnih tekmovalnih let, v katerih bom skušala ohraniti formo, ki jo kažem zdaj, oziroma jo celo izboljšati,'' je še povedala kraljica plezalnih sten.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije