Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kje počivati v gorah ali hribih?

Vecer.si 29.12.2011

Ruška koča na Pohorju deluje nemoteno.

Ruška koča na Pohorju deluje nemoteno. (Boris Vugrinec)

četrtek, 29. december 2011, ob 10:39, Bruno Fras, ogledov: 4521

Večer, Gore - Gabrijel Toplak: Postanki v registriranih planinskih kočah so zaželeni, saj poti lažje premagujemo spočiti, vendar so nekatere v tem času zaprte ali pa imajo spremenjen delovni čas.

Nižje ležečih območij narava še ni pobelila, a povsem drugače je v hribovitem delu države in gorah, poznavalci tamkajšnjih razmer opozarjajo, da so te že povsem zimske, zato se je treba ustrezno opremiti. V takšnih razmerah se je treba tudi zavedati, da je dosežen vrh šele pol poti, zato je treba vselej imeti v mislih, da smo na cilju, šele ko se varno vrnemo domov. Prav zato so postanki v hribovitem svetu zaželeni, saj poti lažje premagujemo spočiti, to pa lahko dosežemo z obiskom registriranih planinskih koč. A ker teh zaradi vremenskih neprijetnosti v tem času ni na pretek oziroma imajo nekatere spremenjen delovni čas, smo s pomočjo Planinske zveze Slovenije pripravili seznam tistih, ki so na različnih koncih države odprte v prihajajočih novoletnih praznikih. Zdenka Mihelič iz Planinske zveze Slovenije (PZS) priporoča, da je najbolje, če še pred odhodom preverimo vremensko napoved, snežne razmere in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov, kar je razvidno na spletni strani državne meteorološke postaje oziroma naslovu http://meteo.arso.gov.si/, ostale podatke o kočah, kot sta denimo kontaktna telefonska številka in ime oskrbnika) pa je moč najti na spletni strani planinske zveze http://pzs.si/koce.php.

Julijske Alpe

V Julijcih oziroma Julijskih Alpah so vse dni ob koncu decembra in v začetku januarja odprte Blejska koča na Lipanci in koči v Krnici ter na Črnem vrhu nad Novaki, domovi na Komni, Lubniku, Vršiču, kjer bosta odprta tudi Mihov dom in planinska koča Merjasec, obiskati je mogoče dom v Tamarju ter planinsko kočo na Uskovnici. Od 31. decembra do 2. januarja je odprt dom na Poreznu, medtem ko za Erjavčevo kočo na Vršiču in kočo na Planini Stador velja oznaka OSNP (v primeru neprevozne ceste je koča zaprta), OSPNP pa za kočo na Petrovem brdu.

Do 2. januarja so v Julijcih odprti še koči na Blegošu in Gozdu, Kosijev dom na Vogarju, Krekova koča na Rakitovcu, Orožnova koča na Planini za Liscem, Zavetišče GS na Jelencih ter Planinska koča na Ermanovcu. Odprta je tudi zimska soba v Pogačnikovem domu na Kriških podih, zasilno pa je oskrbovan Triglavski dom na Kredarici.

Kamniške in Savinjske Alpe

V Kamniških in Savinjskih Alpah se lahko planinci ustavijo v bivakih Pavla Kemperla, pod Skuto na Malih podih, pod Storžičem in v Kočni, odprti so Domžalski dom na Mali planini, Mozirska koča na Golteh, Planinska koča Iskra na Jakobu in planinski domovi Milana Šinkovca, na Gori Oljki (za silvestrovo je odprt do 18. ure), na Gospincu ter Rašiške čete na Rašici. OSPN velja za Črnuški dom na Mali planini in domove na Menini planini, Smrekovcu, dom planincev na Farbanci, pod Storžičem te planinske domove I. Štajerskega bataljona na Čreti, Kališču in na Uštah ter Zavetišče v Gozdu. Do 2. januarja pa obratujejo Frischaufov dom na Okrešlju, Kocbekov dom na Korošici, koča na Dobrči, Kriški gori, Loki pod Raduho, Andrejev dom na Slemenu in Dom planincev v Logarski dolini.

Karavanke

V Karavankah so vselej odprti koča na Pikovem, Valvasorjev dom pod Stolom, Dom Pristava v Javorniškem Rovtu, Poštarski dom pod Plešivcem in Roblekov dom na Begunjščici, OSPN je za Dom na Kofcah, kočo na Naravskih ledinah in planinski dom na Zelenici, do 2. januarja pa obratujejo domova na Peci in Uršlji gori ter Koča na Ljubelju.

Severovzhodna Slovenija in Pohorje

V goratem hribovju severovzhodne Slovenije in na Pohorju so odprti planinski koči na Pesniku in Boču, Rudijev dom na Donački gori in Ruška koča, medtem ko koča na Klopnem vrhu obratuje od 8. do 20. ure in dom na Paškem Kozjaku od 15. do 20. ure (v soboto, nedeljo in praznike med 9. in 20. uro). OSPN na tem območju velja za koče Planinc - Primož na Pohorju (od. 8. do 21. ure), na Žavcarjevem vrhu, za Ribniško kočo na Pohorju in Planinski dom Kozjak. Če je Mariborska koča odprta vse dni razen 27. decembra in 2. januarja, so do 2. januarja odprte koče pod Kremžarjevim vrhom, pri Tomažu, ki je za silvestrovo odprta od 16. ure naprej, Velikonočnica je odprta 31. decembra in 1. januarja, Planinski dom na Gori (Šentjungert) pa 26. decembra in 2. januarja.

Notranjska in Primorska

Na notranjskem in primorskem je odprto Furlanovo zavetišče pri Abramu, koča Mladika na Pečni rebri, planinska koča na Krimu, planinski dom na Sviščakih (razen ob torkih). Stjenkova koča na Trstelju je odprta od 29. decembra do 2. januarja, v tem času pa tudi Iztokova koča pod Golaki ter koče na Kokoši, od 30. decembra do 2. januarja pa tudi Draga Karolina na Velikem Snežniku. OSPN velja za koče Antona Bavčerja na Čavnu, na Hleviški planini, Sabotinu, v Pirnatovi koči na Javorniku, za planinsko kočo na Vrhu, Svetih treh kraljih, planinsko zavetišče na Koradi, Tumovo kočo na Slavniku, Vojkovo kočo na Nanosu in zavetišče na Planini.

Posavsko hribovje

Več odprtih postojank je tudi v posavskem hribovju. Ustaviti se je mogoče na Gozdniku, Kamniku, Šmohorju, Bohorju, v planinskih domovih na Jančah, Kumu in Mrzlici, odprti so planinska domova na Zasavski sveti gori in v Gorah (razen 2. januarja), planinski rudarski dom na Kalu, Tončkov dom na Lisci in zavetišče v Pečicah. OSPN je v domovih dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini, pod Reško planino, na Kopitniku ter v planinskih domovih na Brnici, Bukovici in Resevni, v Pečovniški koči na Grmadi pri Celju, Dragovem domu na Homu ter Jurkovi koči na Lisci.

Dolenjska

Na Dolenjskem velja oznaka OSPN za kočo pri Jelenovem studencu, planinska domova pri Gospodični na Gorjancih in na Kamnem griču, planinsko kočo pri Sv. Ani na Mali gori, ONP pa je za planinsko kočo na Kamen Vrhu. Planinski dom na Mirni gori in Lavričeva koča na Gradišču sta odprti do 2. januarja.

Gabrijel Toplak

Erjavčeva koča na Vršiču bo v času novoletnih praznikov odprta.
 
Erjavčeva koča na Vršiču bo v času novoletnih praznikov odprta. (Boris Vugrinec)
 
 
Tudi koča na Pikovem v Karavankah ne bo zaprta.
 
Tudi koča na Pikovem v Karavankah ne bo zaprta. (Andreja Čibron Kodrin)


 

eXTReMe Tracker