Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 28.12.11

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

V sredo in četrtek bo precej jasno. Po nižinah bo megla ali nizka oblačnost, ki bo ponekod trajala ves dan.
V četrtek bo sprva še delno jasno in po nižinah oblačno ali megleno, čez dan pa se bo od zahoda povsod pooblačilo. Popoldne in v noči na petek bodo občasne padavine, po nižinah sprva kot rahel dež, ki bo prehajal v sneg. V Prekmurju in delu Štajerske bo večinoma suho.
V petek bo spremenljivo do pretežno oblačno. Popoldne bodo posamezne, kratkotrajne plohe.
V soboto bo zmerno do pretežno oblačno.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v zadnjih dneh večinoma suho vreme. Le krajevno je občasno zapadlo nekaj centimetrov snega. Vreme je bilo spremenljivo in tudi ledišče je precej nihalo.
Snežna odeja se je sesedala in preobražala, v senčnih legah pa je bilo preobražanje počasno. Snega je v gorah razmeroma malo. V Julijskih Alpah ga je na 2500 metrih do okoli 90 cm, na 1500 metrih pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih od 20 do okoli 40 cm snega.
Stanje snežne odeje je še vedno precej različno. Ponekod je sneg mehak, marsikje pa je pokrit s skorjo, ki ponekod tudi drži človeško težo. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp 2. stopnje, drugod pa 1. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici proženja snežnih plazov.
Nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom ter bolj strma pobočja. Na mestih, kjer je sneg spihan, ter tudi ponekod drugod je nevarnost zdrsov na stari, deloma poledeneli podlagi.
Suho vreme se bo nadaljevalo do četrtka zvečer. V gorah bo razmeroma toplo, več bo toplih plasti, v nekaterih bo temperatura malo nad ničlo. Čez dan bo sončno, v sredogorju pa bo občasno nizka oblačnost. Snežna odeja se bo še naprej počasi preobražala in sesedala. Na prisojnih pobočjih bo nastajala površinska skorja.

Bilten URSZR: 28.12.2011


Meteo.si

ARSO: Snežne razmere plazovna nevarnost

Podatki z lavinskih postaj

Razmere na smučiščih - Snežni telefon


Prikaži vse dosedanje objave označenh z

         GRS = reševanja/akcije naše GRS

         razmere v gorskem svetu

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije