Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dnevi varstva pred snežnimi plazovi

TNP: Strokovno predavanje Iztoka Butinarja, parkovnega vodnika

Vabljeni na dneve varstva pred snežnimi plazovi, ki bodo v petek, 6. januarja 2012, ob 19. uri in v soboto, 7. januarja 2012. Petkovo predavanje bo vodil sodelavec Iztok Butinar, vodnik TNP in inštruktor GRZS, v soboto pa se bomo odpravili na sneg. Dnevi so namenjeni vsem, ki jih zanima varno gibanje v zimskih razmerah, tako s smučmi kot brez njih.

V naravo in hribe ne hodimo samo poleti, ampak tudi v zimskem času, ko so gore še posebej lepe in vabljive. Če snega ni v dolini, ga zagotovo najdemo v gorah in lahko bi rekli, da je zimska tura v hribe v lepem vremenu poseben užitek, s katerim se lepa poletna tura le težko primerja. Ob izletu v gore pozimi pa je zaradi varnosti potrebno upoštevati nekaj priporočil.

Pozimi so dnevi krajši, zato lahko tura, ki smo jo poleti z lahkoto opravili v parih urah, lahko traja cel dan. Običajno je pozimi v visokogorju sneg, kar otežuje hojo, večina poti postane zelo zahtevnih, potrebno je uporabljati dereze in cepin, mnogokrat pa se odpravimo s smučmi. Vse to zahteva ustrezna znanja in usposobljenost. Ob obilnem sneženju, odjugi ali v hudem vetru se pojavlja tudi nevarnost plazov, lahko pa ga sprožimo tudi sami. Ob ustreznem znanju, primerni opremi in dobri telesni pripravljenosti, so možnosti za nesrečo minimalne.

Vabimo vas, da se v petek ob 19. uri udeležite predavanja vodnika TNP in inštruktorja GRZS, Iztoka Butinarja, ki nas bo seznanil z vsemi nevarnostmi, ki nas pozimi lahko pričakajo v gorah. Predstavil nam bo teorijo gibanja v zimskih razmerah, kako nastanejo plazovi in katere vrste plazov poznamo, kakšno opremo potrebujemo pozimi za varen obisk gora, kako ukrepati ob reševanju izpod plazov… Predstavljena pa bo tudi plazovna oprema različnih proizvajalcev.

V soboto pa iz predavalnice na sneg – teorijo bomo nadgradili s praktičnimi vajami. Pomembno je, da nimamo samo dobre teoretične podlage in drage opreme, ampak, da jo znamo tudi pravilno uporabljati. O kraju in času praktičnega dela se bomo dogovorili v petek.

Prijave niso potrebne.
Podrobnejše informacije: 040 881 125 oz. iztok.butinar@tnp.gov.si

Za varno pot v gore vljudno vabljeni!

Info središče TNP
Triglavska roža na Bledu,
Ljubljanska cesta 27

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije