Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gora da tisto, kar pričakujemo

Večer, Celjsko - Metka Pirc: Alpinistični filmi navdušujejo knežje mesto, ob celjski premieri filma Nanga Parbat spomini na celjsko odpravo pred 20 leti.

"Res je, da je to že daleč, dobrih 20 let, spomini so pa kar živi," je pogovor o vzponu na 8150 metrov visoki Nanga Parbat v pakistanskem delu Himalaje začel Brane Povše iz alpinističnega odseka Planinskega društva Celje - Matica, danes načelnik celjske gorske reševalne službe. Veliko spominov je bilo zbranih v četrtek zvečer v mestnem kinu Metropol ob celjski premieri filma Nanga Parbat. Ta govori o nemškem vzponu slavnega Reinholda Messnerja na ta izjemno zahtevni osemtisočak. Vrh sta osvojila skupaj z bratom, ki pa se je pri sestopu ponesrečil in umrl. Celjani so se na Nango Parbat odpravili leta 1990 na pobudo današnjega celjskega župana Bojana Šrota, ki je bil tudi vodja odprave. Izbrali so okoli 4000 metrov visoko severno steno.

"Sama gora je tako ogromna, da je ne moreš niti dobro pogledati, res je mogočna, lepa pa je tako ali tako. Ko greš domov, ostanejo lepi spomini, sicer pa je Himalaja taka, kot je - zelo je težka. Ekipa je bila dobra, čeprav smo bili iz vseh koncev Slovenije, razumeli smo se dobro," se je v Metropolu spominjal Povše. Z njim in Slavkom Cankarjem se je po filmski projekciji pogovarjal programski vodja mestnega kina Metropol Samo Seničar. O 20-članski odpravi je veliko povedati, poleg tega je Nanga Parbat alpinistično zanimiv, a izjemno zahteven vzpon. A če po čem, alpinisti slovijo po svoji skromnosti, to se je pokazalo tudi v našem pogovoru.

"Ta naša smer je danes povsem normalna, tehnično ni kaj posebnega, a za nas je bilo težko. Malo smo se ušteli, šli prezgodaj in tam je bilo pet odprav. Mi smo bili prvi in smo na najtežjih delih napenjali fiksne vrvi, ki so jih druge odprave s pridom uporabljale," se je na naše prigovarjanje razgovoril Cankar. V odpravi za njimi sta vrh naskočila Avstrijec in Švicar, ki sta z gore tudi odsmučala in se v zgodovino vpisala kot prva smučarja s tega vrha.

Tako za Povšeta kot za Cankarja je bila to zadnja večja odprava. Povše se spominja še nekaj vzponov v Južni Ameriki in Himalaji, danes pa je izjemno izkušen in aktiven tudi kot gorski reševalec. "Sedaj so mladi na vrsti, da začnejo s takšnimi zadevami. Mi smo se vzpenjali v himalajskem stilu na osemtisočake, kar je danes v zatonu in vse teži k alpskemu stilu, k čimhitrejšemu vzponu," je dejal. Povše pravi, da gore dajo vsakemu tisto, kar sam pričakuje in hoče od njih, poleg tega pa je omenil, da alpinizem po njegovem ne more biti šport, ampak je to način življenja.

"Danes mi vse to predstavlja predvsem spomine. Prav zadovoljen sem, da sem se usmeril v alpinizem in gorništvo, nikoli mi ni bilo žal. Ogromno lepih, a tudi težkih trenutkov in izkušenj je za nami," pa je dejal Cankar.

Mestni kino Metropol je ta dan izžareval posebno energijo, izkazalo se je, da alpinistov, planincev, ljubiteljev gora v Celju ne manjka. Kot je povedal Seničar, je bil najbolj gledan film leta v Metropolu Sfinga, zato v prihodnjem letu pripravljajo še več tovrstnih filmskih poslastic. Že januarja začnejo cikel alpinističnega in gorniškega filma, ki bo zadovoljil celjske sladokusce. Cikel bodo pripravili v sodelovanju z mednarodnim festivalom gorniškega filma Domžale, Celjanom bodo ponudili zmagovalne filme festivala.

Metka Pirc

Vecer.si 23.12.2011

Brane Povše in Slavko Cankar sta se spominjala celjskega naskoka na vrh.
Brane Povše in Slavko Cankar sta se spominjala
celjskega naskoka na vrh. (Metka Pirc)


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije