Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 25.12.11

Nedeljski dnevnik: Božič je bil novo leto

Pred nami je težko pričakovana najdaljša noč v letu. Veselili se je bomo v noči z 31. decembra na 1. januar. Pred mnogimi leti je bilo drugače. Naši daljni predniki, se pravi stari Slovani, so novo leto slavili na dan rojstva mladega boga sonca - Božiča, to je na dan zimskega solsticija. Ko nastopi zimski solsticij, imamo najdaljšo noč in najkrajši dan v letu, to pa je tudi dan, ko se po našem koledarju začne zima. Ker pa jim ni uspelo povsem natančno določiti datum solsticija, so ga določili vsaj približno, in sicer 25. decembra. Ker se po najdaljši noči sonce navidezno spet začne dvigovati nad obzorjem, tja proti topli pomladi, so stari Slovani menili, da se s tem rojeva bog sonca.

Stari Slovani so novo leto, torej 25. decembra, slavili nadvse slovesno, ker je bilo pač sonce glavno božanstvo njihove vere. Ta praznik pa je dobil povsem drug pomen, ko so Slovani sprejeli krščansko vero. Zgodovinarji pravijo, da krščanska vera ni hotela spreminjati datumov, ustaljenih v poganski veri, ampak je rajši te praznike razglasila za svoje. Tako je tudi božič postal krščanski praznik, dan rojstva Jezusa Kristusa, torej ne več rojstva mladega sončnega boga. Mi smo te dni najbližje soncu, vendar nam njegova bližina, kar zadeva temperatura, ne pomeni nič. Tega so krivi sončni žarki, ki padajo na našo površino poševno in skoraj navpično, kot se to dogaja v vročih poletnih dneh.

Naslednje januarske dni nas čaka prava zima, ker bo verjetno ta mesec poskušal nadoknaditi zamujeno iz starega leta 2011. Herschlov vremenski ključ nam v prvem mesecu novega leta namenja kar nekaj snega - na začetku in na koncu meseca.

Nedeljski dnevnik 25.12.2011

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije