Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zaupljivost ptic je kompliment

Večer, Koroška - Andreja Čibron Kodrin: D'nK - Društva in klubi Koroške. Iz Društva za varstvo in vzgojo ptic Koroške.

Zadnje dni je v prostorih 50-članskega Društva za varstvo in vzgojo ptic Koroške v Prežihovi ulici 17 na Ravnah na Koroškem zelo živahno, saj potekajo še zadnje priprave na državno tekmovanje in razstavo ptic, ki ju Korošci gostijo prvič. Na trnih je tudi kandidatka za prvo sodnico za ocenjevanje eksotičnih ptic, članica društva Irena Markuš, ki jo v prihodnjih dneh čakata teoretični in praktični izpit. Sicer pa v društvenih prostorih od začetka novembra do konca marca vsak torek in petek med 17. in 19. uro tudi nečlanom prodajajo krmilnice in hrano za prostoživeče ptice.

Vsako sezono prodajo približno dve toni sončnic. Ob našem obisku je po semena prišel tudi Franc Podmeninšek, ki vsako zimo krmi ptice, v krmilnico pridejo zobat zrnje predvsem siničke.

Zunanje ptice redno krmijo tudi vsi člani društva, vsak od njih pa vsako leto prispeva tudi po eno valilnico za duplarje. "Ptice bi sicer preživele tudi brez naše pomoči, a ne v tolikšnem številu," meni Ivan Ramšak, ki enemu od najmnožičnejših tovrstnih društev na Slovenskem predseduje že šesto leto. Društvo krmilnice in hrano za ptice podari tudi vrtcem in šolam.

Ob prirejanju predavanj, razstav in udeležbi na njih (nedavno so bili v Vidmu) ter opazovanju ptic v naravi se člani, med katerimi prevladujejo starejši moški, posvečajo predvsem sobnim pticam, ljubiteljski vzreji kanarčkov, papig in drugih eksotov. "Hobi ptičjereje, ki ni tako poceni, je nekoliko v zatonu, in sicer zaradi ekonomske situacije, saj je treba nabaviti posebno hrano in zagotoviti primeren prostor, ter zaradi tempa življenja, saj ukvarjanje s pticami zahteva čas," ugotavlja predsednik, ki pa je zadovoljen s podporo ravenske občine, od prostorov do sofinanciranja programa.

"Ne gre vedno vse po naših načrtih," pravi Ramšak, ki vzreditelju priporoča vztrajnost. "Na začetku moraš nameniti denar za nakup preletalnic, valilnic, posodic za hranjenje in ptic. Ptice bodo do tebe veliko bolj zaupljive kot do drugih, kar je velik kompliment, a jih ne zanima, ali si bolan ali službeno odsoten, jesti in piti morajo vsak dan. Čeprav jim zagotoviš vse, parčki morebiti ne bodo valili." A trud se izplača, pri Ramšakovih denimo je klepetavi sivi afriški papagaj že postal član družine ...

                                                                                             Andreja Čibron Kodrin

_____________________________________________________________


Državno tekmovanje in razstava ptic


Društvo za varstvo in vzgojo ptic Koroške prireja ta konec tedna 20. državno tekmovanje in razstavo ptic. V telovadnici pri Osnovni šoli koroških jeklarjev na Javorniku na Ravnah na Koroškem bo na ogled približno 1400 ptic, večinoma kanarčkov. Sodelovali bodo gojitelji ptic iz vseh 27 slovenskih društev, povezanih v zvezi. Razstavo bodo uradno odprli v petek, 2. decembra, ob 8. uri, tako kot v soboto bo odprta do 20. ure, v nedeljo pa bodo ptice na ogled med 9. in 16. uro. Razstavo priporočajo zlasti otrokom, obiskovalci bodo lahko tudi kupili papige in kanarčke in se seznanili z osnovno oskrbo ptic, živečih v naravi. (ačk)

Vecer.si 29.11.2011

Člani društva se vsako leto podajo na opazovanje in spoznavanje ptic v naravo.

Člani društva se vsako leto podajo na opazovanje in spoznavanje ptic v naravo. (Maks Kordež)

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije