Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mina Markovič - zmagovalka

PZS - Zdenka Mihelič: ... zadnje tekme svetovnega pokala v Barceloni ter skupnega seštevka SP v težavnosti in v kombinaciji.
Delo: Mina Markovič v Barceloni z zmago potrdila naslov

Minuli konec tedna, 26. in 27. novembra, je v Barceloni potekala še zadnja tekma svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, ki je Sloveniji prinesla odličen uspeh, Mino Markovič pa le še utrdila kot kraljico letošnjega svetovnega pokala v težavnosti in tudi v kombinaciji. Mina je na zadnji tekmi petič v letošnji sezoni zmagala. Njeno zmago je v skupnem seštevku obogatila Maja Vidmar na tretjem mestu.

V Barceloni so na deseti, zadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti pod vodstvom selektorja slovenske članske reprezentance Simona Margona tekmovali: dekleta Mina Markovič, Maja Vidmar in Asja Gosar, v moški konkurenci pa Klemen Bečan ter svetovna prvaka kadet Domen Škofic in mladinec Jure Raztresen.

Od šesterice naših reprezentantov se je v polfinale uvrstilo kar pet reprezentantov - Mina Markovič, Maja Vidmar, Asja Gosar, Domen Škofic in Klemen Bečan. V finalu pa so se med osmerico najboljših plezalcev oz. plezalk pomerili Mina Markovič, Maja Vidmar in Klemen Bečan.

Mina Markovič, ki je skupna zmagovalka v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti postala že z drugim mestom tekmo pred tem v Kranju, je z lahkoto preplezala tudi finalno smer do vrha in si na koncu delila 1. mesto še z Avstrijko Angelo Eiter in Korejko Jain Kim. Maja Vidmar je nastopila dobro in zasedla 5. mesto. Z uvrstitvijo v finale v Barceloni pa je le še potrdila in utrdila svoje 3. mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.
Mininemu in Majinem uspehu je v moški konkurenci lep rezultat na tej tekmi dodal še Klemen Bečan, ki se je v letošnjem svetovnem pokalu po tekmi v Amanu drugič uvrstil v finale in s solidnim plezanjem dosegel 8. mesto. Tudi ostali trije naši so dobro nastopili. Domen Škofic je zasedel 13. mesto, Asja Gosar 19. in Jure Raztresen 34. mesto.
Skupni rezultati so Slovenijo na tej tekmi ponesli v razvrstitvi narodov na izvrstno 2. mesto, takoj za Avstrijci in pred Francozi.

Skupna razvrstitev SP v športnem plezanju v težavnosti 2011
Mina Markovič je prepričljiva skupna zmagovalka letošnjega svetovnega pokala v težavnosti, zmagala je pet tekem (Chamonix (FRA), kitajski Changzhi in Xining, Aman (JOR), Barcelona), bila trikrat srebrna (Briançon (FRA), Boulder (ZDA), Kranj), bila tretja v belgijskem Puursu in peta (Valence, FRA). Maja Vidmar je skupno tretja, njeni letošnji uspehi pa so zmaga v Briançonu, srebro v Amanu, bron v Changzhiju, četrto mesto v Xiningu in Boulderju, peto v Kranju in Barceloni ...
V skupni razvrstitvi narodov je Slovenija s tretjim mestom med 44 narodi dosegla izjemen reprezentančni uspeh.
Mina Markovič je po Maji Vidmar, ki je zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti pred štirimi leti, druga Slovenka, ki je dosegla ta laskavi naslov skupne zmagovalke SP v težavnosti.
Mina pa je temu uspehu dodala še krono skupne zmagovalke letošnjega SP v kombinaciji.
Vsi ti dosedanji uspehi in žlahtna naslova najboljše v svetovnem pokalu 2011 v težavnosti in kombinaciji so Mino ponesli tudi na prvo mesto na svetovni plezalski lestvici.

Mina Markovič, zmagovalka tekme v Barceloni ter skupna letošnja zmagovalka SP v težavnosti in kombinaciji: "Sezona je bila res dolga, a moram reči, da sem s celotno sezono zadovoljna, prav tako s svojim plezanjem, nisem pa s smermi, ki niso bile vedno primerno težke. Upam, da se to drugo leto ne bo ponavljajo. V Barceloni, in tudi sicer skozi vse leto, mi je bilo užitek plezati. Dobro sem se pripravljala in trenirala, tako da je prvo mesto v skupni razvrstitvi lepo plačilo in nagrada ter potrditev za uspešno delo. Da sva z Majo v skupnem seštevku na stopničkah, je odličen uspeh in sem ga zelo vesela. Upam, da drugo leto to ponoviva oz. ga še izboljšava. Po finalu državnega prvenstva tudi pri meni sledi počitek in nato čez novo leto v Španijo, plezati v naravni skali. Najlepši utrinek z letošnje sezone? Vse mi ji ostalo v lepem spominu. In predvsem to, da vidim, da imam še zadosti rezerve, da svoje delo in pripravljenost še nadgradim. Vse pa lepo povabim na finale letošnjega državnega prvenstva v težavnosti in balvanih, ki bo 2., 3. in 4. decembra v Kranju!" Vabljeni!

Maja Vidmar, peta na tekmi v Barceloni in tretja v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti: "Z rezultatom sem zadovoljna, vem pa, da bi lahko pokazala še malo več. Finale sem plezala dobro, edino zgoraj sem se malo zmedla. S skupnim tretjim mestom v letošnjem svetovnem pokalu v težavnosti sem prav tako zadovoljna, saj doseženo pomeni, da sem skozi vse leto dosegala dobre rezultate. Še posebej sem vesela nekaterih finalov. Po finalu državnega prvenstva sledi počitek, morda odidem kam na toplo in začnem s plezanjem, nato pa že sledijo nove priprave. Sezona je bila kar dolga, a če bi imeli še kakšno tekmo, bi šla tudi tisto plezat z veseljem. Prav tako pa bo zelo prišel prav počitek, da si naberem energijo za drugo leto." O vzdušju v ekipi pravi, da je super, odlično se razumejo.

Selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon je takole ocenil letošnjo sezono: "Sezona, ki je bila res dolga, praktično od aprila, delali pa smo od februarja, je bila boljša kot smo pričakovali ali si predstavljali. Mislil sem, da bo napornejše, a rezultati iz tekme v tekmo so poplačali ves naš skupni trud. Na podelitvi medalj in nagrad najboljšim v skupnem seštevku smo manjkali le na enih stopničkah. Uspeh na zadnji tekmi svetovnega pokala v težavnosti, ko smo bili v seštevku narodov drugi in v celotni sezoni tretji, nam daje samo še večji zagon."
O tekmi v Barceloni pa je dodal: "V finalu Klemen kljub solidnemu nastopu ob njegovi trenutni pripravljenosti ni mogel poseči višje od današnjega rezultata. Za Majo so bile stopničke povsem dosegljive in bi bila ob nekoliko bolj odločnem plezanju lahko tudi na tretjem mestu. Vseeno je Maja v skupnem seštevku tretja, s čimer je tudi sama zadovoljna. Mina se je skozi finalno smer tako rekoč sprehodila in na žalost prve tri punce , ki so preplezale smer, niso mogle pokazati vsega svojega znanja in sposobnosti. Finalna smer v ženski konkurenci je bila daleč od primernosti za zaključek svetovnega pokala. Edinole finalna smer v Kranju je bila puncam primerna in taka, da so se glede sposobnosti primerno razporedile.
Domen Škofic je po odličnih kvalifikacijah polfinale odplezal zelo solidno, odločno, manjka mu le še kilometrine in izkušenj. Asja nas je prav tako razveselila, pri Juretu nam je bilo žal za napako v prvi smeri."
Kako bo potekalo delo naprej? "Za večino tekmovalcev po finalu državnega prvenstva sledi krajša pavza. Takoj po novem letu pa bomo že začeli s pripravami na novo sezono. Predvsem pa je treba vse rezultate 'prespati', narediti analizo vseh tekem, skupnega uspeha, pogledati vse video posnetke vseh tekmovalcev ter narediti posamezno in skupno, podrobno analizo sezone. Nato bomo naredili vizijo, kaj komu manjka, kako stvari še izboljšati. Čeprav je bila sezona več kot uspešna, verjamem, da lahko v naslednji sezoni še nekaj dodamo."
Simon Margon je aktiven tudi kot postavljavec smeri, takoj po tekmi v Barceloni že leti na Dunaj, postavljati smer ob odprtju novega plezalskega centra.

Nadaljevanje (rezultati) na PZS.si >>>

Pripravila Zdenka Mihelič
Fotografije Simon Margon


Delo.si, 27.11.11, 23:29: Mina Markovič v Barceloni z zmago potrdila naslov
Mina Markovič je svetovni pokal v športnem plezanju v težavnosti končala tako, kot ga je začela - z zmago.

Barcelona - Slovenska športna plezalka Mina Markovič je že pred sklepnim dejanjem sezone osvojila zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala, na zadnji temi svetovnega pokala ta konec tedna v Barceloni pa naslov v velikem slogu le še potrdila. Tako je po obeh sobotnih kvalifikacijskih z lahkoto opravila tudi polfinalno smer ter nato dotaknila vrha smeri tudi v finalu. Markovičeva si je prvo mesto delila s še dvema tekmovalkama, Južnokorejko Jain Kim in Avstrijko Angelo Eiter, poroča STA.
Markovičeva je osvojila zlato še v kombinaciji, kolajn pa sta se veselila tudi Vidmarjeva in Bečan. Vidmarjeva je v Barceloni ubranila prednost ter osvojila bron v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, Bečan pa je osvojil bron v kombinaciji.
Markovičeva je letos v svetovnem pokalu v težavnosti na skupno desetih tekmah devetkrat stala na stopničkah, najslabša pa je bila peta. Šestkrat je zmagala, od tega petkrat v težavnosti in enkrat v balvanih, v svetovnem pokalu v težavnosti je bila še trikrat druga in enkrat tretja. Na svetovnem prvenstvu v Arcu pa je osvojila zlato kolajno v kombinaciji.
Domen Škofic in Asja Gosar sta v Barceloni ostala brez finala na 13. in 20. mestu. Šesti Slovenec v Barceloni Jure Raztresen se je poslovil že po kvalifikacijah na 34. mestu.

Š. Ro.

28.11.2011

 


6. Plezalni dnevi Kranja
s finalom DP v športnem plezanju 2011
2., 3. in 4. decembra na Zlatem polju v Kranju


 

 

 

 

 


 
Mina Markovič

 
Maja Vidmar


Klemen Bečan

 

in v Delo tiskani izdaji: 28.11.11, Šport, str. 18

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije